Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Högerväljare verkar vara ekonomiska idioter

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Det är, för att uttrycka det rakt, ett jävla gnäll på svenskarna. I alla fall de som röstar blått. De vill ha låga skatter men hög personaltäthet i vård, skola och omsorg och hög kvalitet på lillemans skola, mammas äldreboende och träffa läkare på direkten.

De flesta som läst lågstadiematte förstår att det där inte riktigt går ihop.

Så icke den svenska högern. Deras politiker ljuger förvisso för dem och säger att det visst går att ha superlåg skatt och jättehög kvalitet på vård, skola, omsorg. Men hur lättlurad kan en vuxen människa egentligen vara?

Precis hur lättlurad som helst har vi lärt oss av valet 2022.

Ulf Kristersson är klanledare för svenskarna som vill äta gratis.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Annons

Annons

När man lyssnar på högerväljare tänker man ganska ofta att Björn Wahlroos hade rätt när han sa att 80 procent av befolkningen är idioter när det handlar om pengar.

Det är i vilket fall sant när det gäller svenska högerväljare.

I veckan kom en rapport från Ivo som kanske även borde kunna få högerväljare att fundera lite. Neddragningarna av vårdplatser på sjukhusen har gått för långt konstaterar Ivo. Ivo har granskat 27 svenska sjukhus. ALLA sjukhus fick kritik. Alla.

Det är kanske inte så konstigt eftersom Ivo bland annat hittat patienter som utrustats med grytlock och bestick för att larma personalen. I ett fall fick en patient som vårdades i en korridor hjärtstopp. I korridoren låg även andra patienter, så personalen kom inte åt defibrillatorn. Patienten dog. På Gävle sjukhus är vårdplatserna så få att patienter skrivs ut för tidigt. På punkter efter punkt träder konturerna av en vård som havererat fram.

Att många av oss väljare tycker vården är den viktigaste frågan är inte så konstigt. Vi är många som mött den här verkligheten. Som har anhöriga som drabbats av vårdskador, som fått vänta för länge, tvingats tjata för att få den vård vi ska ha. Vad som är väldigt konstigt är därför att inte ens Magdalena Andersson pratade om vården före valet. Det har hon för övrigt inte gjort särskilt mycket efter valet heller.

Annons

När man skriver om sånt här brukar högern bröla "Men sossarna då!". Ja. Sossarna har inte heller gjort ett kalasjobb. Antalet vårdplatser har minskat över 20 år. Det betyder att det skett under såväl röda regeringar och regionstyren, som under blå. Ingen har gjort ett bra jobb, och nu står vi här. Men de flesta kan nog också förstå att vårdplatserna hade varit ännu färre om Moderaterna fått leda Sverige och dess regioner under alla de 20 åren. Då hade vi dessutom haft en vård där den som betalar mest får bäst och snabbast vård.

Annons

Du kan tyvärr inte räkna med att vården kommer bli bättre de kommande åren. I Region Gävleborg har den brunblå ledningen lagt en minusbudget. Ett av skälen till det är att regeringen inte kommer ge regionerna och kommunerna pengarna de behöver för att klara sitt uppdrag.

Till DN säger Ivo att "patientsäkerhetsrisker och dålig arbetsmiljö skapats på grund av brister i regionernas ledning och styrning." Det har skett trots upprepade larm från Ivo.

Det är ett underbetyg som heter duga till både regeringarna som styrt landet och ansvarat för bland annat statsbidragen, och regionerna som styrt vården.

Precis som järnvägen varit lekstuga för våra politiker, har sjukvården också varit det. New Public Management, NPM, var länge vägledande inom vården. Vården skulle styras som en fabrik. Den skulle konkurrensutsättas, privatiseras, du skulle vara kund istället för patient, material skulle enligt bilfabriksmodell beställas in precis när det är på väg att ta slut, för att lager inte ska finnas.

Hur bra det här funkat visade pandemin.

I februari 2020 hade vi skyddsutrustning som räckte till 1400 vårddygn och 5000 provtagningstillfällen.

Så går det.

När politiker leker affär med något så viktigt som vården.

Ivrigt påhejade av väljare som inte vill betala skatt.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan