Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Finns det någon i högern som inte ljuger?

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Regeringen har haft en minst sagt aktiv helg.

Ebba Busch har kommit fram till att man inte alls lovade det man lovade i valet, det vill säga att elbidraget skulle vara på plats 1 november.

Tidigare ledarskribenten PM Nilsson, numera statssekreterare, har tydligen fiskat ål, och ljugit för polisen om att han fiskat ål. Det var dumt, tycker Ulf Kristersson. Det var ett brott, tycker rättsväsendet.

Sedan hade vi Paludan. Numera ett lika självklart och välkommet inslag i Sverige som vinterkräksjuka. Det skulle brännas koran igen, den här gången utanför Turkiets ambassad. Den här tyckte högern var lite mer problematiskt än när Paludan åkte på Sverigeturné och brände eller skulle bränna koraner, i bland annat Gävle. Bara för att det är lagligt är det inte lämpligt lät statsminister Ulf hälsa. Samtidigt som Jimmietrogna Samnytt sitter dag ut och dag in och drevar mot muslimer och Kenth Ekeroth åker runt i bussar i Dalarna och säger åt busschauförer att stänga av arabisk musik.

Annons

Annons

Och att knäcka gängen verkar det gå sådär med. I helgen sköts det som aldrig förr i Sverige.

Bara en helt vanlig helg i det brunblå Sverige.

Således.

Lagligt fiskade ålar. Till skillnad från PM Nilssons ålar.

Bild: Emil Langvad/TT

Men allt det här är allvarligt. Att Tobias Billström och Ulf Kristersson bugat och bockat inför Erdogan har försatt Sverige i ett uselt förhandlingsläge gentemot Turkiet. Regeringens agerande är taffligt. En svensk regering ska inte be om ursäkt för vår yttrandefrihet. Man ska försvara den. Paludan är en rasistisk provokatör. Men yttrandefriheten omfattar även dem.

Under måndagen verkar Ulf Kristersson dock ha fått bättre vägledning och manus. Nu är försvaret av yttrandefriheten tydligare.

Alltid något.

Vad gäller ålfisket konstaterade Ulf Kristersson under måndagen att det var "dumt". Det är att bagatellisera PM Nilssons brott, som dock inte heller är allvarligare än att det gav honom ett strafföreläggande. Oppositionens tonläge är dock, precis som förväntas av dem, högt och man har krävt att PM Nilsson avgår.

Här är det nog framför allt rimligt att fundera över hur det hade låtit om PM Nilsson varit sosse.

Att det råder olika måttstock för högern och vänstern i svensk politik är tydligt. Håkan Juholt fick avgå för hyresersättningar det inte fanns något tydligt regelverk för. Mona Sahlin fick avgå på grund av Toblerone.

Annons

Ebba Busch har fått ett strafföreläggande för förtal och har haft obetalda fakturor hos Kronofogden och PM Nilsson har fått ett strafföreläggande för att tjuvfiska ål. De fortsätter precis som vanligt.

Annons

Vilket kanske också är måttstocken vi bör hålla oss till.

Hur länge ska exempelvis Muharrem Demirok tvingas sona och be om ursäkt för brott han begick för 28 år sedan? Ska det definiera honom resten av livet? Trots att vårt rättssystem bygger på principen om att den som döms och avtjänat sitt straff ska välkomnas in i samhällsgemenskapen igen?

Och så var det det här med elbidraget. Igen.

Varför Ebba Busch ljuger i Ekots lördagsintervjun är ganska obegripligt. Exakt varenda svensk vet att hon, Ulf, Johan och Jimmie lovade att elbidraget skulle vara på plats 1 november.

Så blev det inte.

Vad Ebba Busch säger i den där intervjun är dessutom underförstått att den som lovade mer än man kunde hålla faktiskt var Ulf Kristersson, inte hon. Att peka ut sin regeringskollega som lögnaren, när man själv ljugit precis lika mycket, är ganska udda.

Vilket förvisso är ett större problem för Ulf Kristersson än det är för den här ledarsidan.

Helgen blev avslutningsvis blodig. En rad skjutningar och sprängdåd genomfördes. Och det räcker faktiskt inte att Gunnar Strömmer står och bräker om att det handlar om "inhemska terrorister". Det hjälper inte människorna som bor i de utsatta områdena och det hjälper inte barnen som riskerar dras in i gängen.

Att Jimmie Åkesson valde att stå utanför regeringen var smart.

Nu kan han, trots att det är hans politik som styr regeringen, sitta och kommentera det som sker från läktaren.

En oerhört bekväm position, givet regeringens insatser så här långt.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan