Annons

Annons

Annons

Insändare
Tänk ett varv till innan du handlar – vi måste skydda vår planet

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Människan är en del av naturen och helt beroende av dess biologiska mångfald och dess fungerande ekosystem. Den stora massutrotningen av växter och djur som nu sker beror på bortträngning av arternas livsmiljöer. Vi människor kan påverka och störa ekosystemen, men vi kan aldrig styra eller kontrollera dem. Vi måste vara rädda om dem.

"Var rädd om och sköt om det du har. Köp nytt bara när du måste", skriver Ann-Marie Hedenskog.

Bild: Kallestad, Gorm

Annons

Annons

Bortträngningen av arter, vilket också stör ekosystemen, är till stor del en följd av vårt konsumtionsbeteende. Alla varor som vi köper består av råvaror som utvunnits någonstans, man kan ha använt energikrävande maskiner vid tillverkningen och varan har fraktats till försäljningsstället. Flyg- och bilresor kan också räknas som konsumtion.  

Vi måste ändra vårt konsumtionsbeteende och vår livsstil, tänka ett varv till innan  vi handlar. Ha ett lite större perpektiv. Vi är fast i ett system där BNP hela tiden ska öka, vi ska producera mera och konsumera mera. Ett ekorrhjul som bara tycks snurra fortare och fortare. De som gynnas mest är stenrika aktieägare som tycks leva långt ifrån verkligheten. Många politiker styrs av marknaden. Det betyder inte att vi behöver göra det.

Tänk ett varv till! Hur vi lever idag får konsekvenser för framtida generationer. Vi bor på en fantastisk planet. Vi måste vara rädda om den och skydda den i stort och smått. Du kan börja med det du har runt ikring dig. Var rädd om och sköt om det du har. Köp nytt bara när du måste. Att tänka ett varv till är att påbörja sin omställning till en hållbar värld.

Ann-Marie Hedenskog, Naturskyddsföreningen i Gävle

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan