Annons

Annons

Annons

Läsarnas egna bidrag

Läsartext
Så undviker du att bli lurad – polisveteran gav tips

Årets första gäst hos SPF Ankaret var Mikael Hedström, nyligen pensionerad från sin tjänst som presstalesperson hos polisen.

Detta är en läsartext.

Vi blev nästan 100 personer på mötet så det blev full fart i kaféet för att fixa mer kaffe och smörgås. Men det fixade sig som alltid.

Vår ordförande Gunilla Strandgren hälsade alla välkommen till årets första möte och den ljusnande framtid vi har framför oss.

Dagens gäst, Mikael Hedström, började arbeta som polis 1981 och kom till Gävle 1990 där han växte upp i Hille. I samband med en större omorganisation år 2010 blev han erbjuden tjänsten som presstalesperson. Efter några dagars pryo hos polisen i Uppsala tackade han ja till erbjudandet och hade tjänsten fram till sin pension.

Annons

Mikael Hedström berättade om sitt yrkesliv som polis. Foto: Privat

Annons

Att arbeta som polis har förändrats mycket under dessa år precis som samhället också har förändrats och då kan man fundera hur kommer polisarbetet att se ut i framtiden. Framför allt har bedrägeribrotten ökat och gruppen är välorganiserade och finns i hela Europa och till vissa delar i hela världen. Men hur skall man kunna klara sig ifrån dessa brott? Knepet – det enda som finns är att aldrig lämna ut bank-id eller kontonummer!

Men varför är det vi äldre som blir så hårt drabbade? Jo, vi har sparat pengar i hela livet och kanske sålt en bostadsrätt, etcetera. Det finns ett par hundra olika offentliga register och om man använder dessa tillsammans och ringer cirka hundra samtal på en dag har man säkrat en bra förtjänst.

Bedrägeribrotten omsätter mer idag än narkotikabrott och 50 procent av dem som genomför narkotikabrott genomför även bedrägeribrott. Med andra ord en lukrativ marknad för att tjäna snabba pengar.

Idag diskuteras att bankerna måste ha mycket bättre system som ser om stora summor pengar plötsligt tas ut. Kom ihåg att alltid anmäla till polisen och att polis och bank aldrig begär bank-id eller kontonummer! Ett tips – man kan gå in på polisens hemsida och lyssna på inspelade bedrägerisamtal.

Ett 100-tal medlemmar var med på årets första möte. Foto: Privat

Därefter fick vi chansen att ställa frågor och därefter tackade vi med blombukett.

Efter detta spännande föredrag informerade Ulla Renvall och Kerstin Björk om aktiviteter som vandringar, dans och jympa. Och till sist lottdragning, och så var det slut för denna gång. Nästa möte blir den 14 februari klockan 14.00, då är det årsmöte.

Margaretha Wuopio

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan