Annons

Annons

Annons

Debatt
Nivån på sjuk- och aktivitetsersättningen måste upp

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Människor med reumatisk sjukdom kan ofta arbeta hel- eller deltid i dag, tack vare bra läkemedel och rehabilitering. Ibland kan dock sjukdomen göra sig påmind, och den går ofta i skov. För vissa kan det räcka med att då jobba på distans om den möjligheten finns, andra kan behöva sjukskrivas på hel- eller deltid. I dag kan en anställd person få sjukpenning på 25, 50, 75 eller 100 procent. Också aktivitetsersättning kan beviljas på hel- eller deltid, där deltid är specificerat till 75, 50 eller 25 procent.

Annons

Reumatikerförbundet hävdar att alla människor måste ha möjlighet att arbeta till 100 procent av sin förmåga – och kunna försörja sig på det. Om ens förmåga är 90 procent av en heltid är det slöseri med resurser att personen ska få sjukpenning på 25 procent. Vi efterlyser därför fler ersättningsnivåer i sjukförsäkringssystemet, så att man exempelvis kan arbeta 60 procent och få sjukpenning på 40 procent.

Annons

Människors oro för att förlora ersättning vid ideellt arbete är ett annat problem. Att vara verksam i en ideell förening kan vara ett steg på vägen mot ett yrkesarbete. Reglerna för sjukersättning är dock så krångliga att sätta sig in i att många av Reumatikerförbundets medlemmar som får ersättning på deltid inte vågar arbeta ideellt eller ta ett arvoderat styrelseuppdrag i rädsla för att förlora sin ersättning. Detta är orimligt; människor måste kunna ta till sig information från Försäkringskassan och förstå vad reglerna innebär för just dem.

Från och med januari 2023 höjdes äntligen garantinivåerna för sjuk- och aktivitetsersättning med cirka 900 kronor per månad. Jämfört med tidigare är ökningen nästan nio procent – men då har vi också en rekordhög inflation som kan komma att äta upp det mesta.

Nivån på sjuk- och aktivitetsersättningen måste upp – det räcker inte att matcha inflationen eftersom den grupp som lever på ersättningarna har hamnat i bakvatten vad gäller ekonomin under väldigt lång tid.

För att fler ska kunna försörja sig och samtidigt må bra anser Reumatikerförbundet:

Annons

• Att socialförsäkringssystemet behöver bli mer flexibelt med fler nivåer för sjukpenning och sjuk- och aktivitetsersättning än de som finns i dag.

• Att reglerna behöver bli mer lättbegripliga och förutsägbara när det gäller hur mycket ideellt arbete som individen kan åta sig utan att förlora sin ersättning.

• Att sjuk- och aktivitetsersättningarna måste upp på en nivå som kan ge ett anständigt liv även för den som inte kan jobba.

Lotta Håkansson, förbundsordförande, Reumatikerförbundet

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan