Annons

Annons

Annons

Sandvikens centrum

Lars var skeppare på Emma i 30 år – lämnar stort avtryck i segelklubben

Vår vän Lars Holmberg, Sandviken, har avlidit i en ålder av 98 år. Han efterlämnar fru Anna-Greta, barnen Göran och Carina med familjer, barnbarn och många vänner.

Att sammanfatta Lars Holmbergs insatser för Sandvikens Segelsällskap under en tid av nära 70 år i en kort text är omöjligt.

Lars var en beundrad och uppskattad medlem i SSS som förvandlades från en klubb till ett litet företag med idag tre anställda under klubbens nu över 100-åriga historia. Han var ordförande i 25 år! Men hade också andra uppdrag som kassör, sekreterare och revisor. I Gästriklands Seglarförbund var han kassör i 35 år.

Lars växte upp i Falun där han sjösatte sin första barkbåt i sjön Runn. Pappan jobbade inom järnvägen och flyttade till Sandviken när Lars fyllde 16 år. Han gick i pappa Ivans fotspår och blev tågklarerare, trafikledare och tillfällig stationschef. Det blev hus i Lassas och sommarstuga på Körön i Storsjön naturligtvis.

Annons

Annons

Lars skaffade en gaffelriggad segelbåt efter lumpen 1947. Från 1950 till 1975 seglade han Neptun 12:a. Därefter en 606:a till 2005. Det blev ett halvdussin SM-starter, men Lars betonade att han inte var särskilt framgångsrik på kappseglingsbanan.

Lars minne kommer att leva kvar på Storsjön mycket genom Emma, som han var skeppare på i över 30 år. Emma skulle skrotas 1973, det fanns ett styrelsebeslut på detta, hon var dömd att bli vrak, men Lars kunde inte ta beslutet utan tillsatte en grupp för att försöka rädda båten. Det blev ett stort engagemang i hela Sandviken och 1975 startades upprustningen. Emma sjösattes igen 1978 och gick i trafik 1979.

En annan stor insats var att göra ett nytt sjökort över Storsjön. Han fick låna ett ekolod i Gävle och 1986 satt Lars och sjömätte delar av sjön. Han hade då blivit deltidspensionär och kunde ägna ännu mer tid för sällskapet. Sjökortet var klart 1987, tryckt i färg med djupkurvor. Det var en enorm arbetsinsats som gjorde att säkerheten på Storsjön blev avsevärt mycket bättre.

När man skulle göra boken om Segelsällskapets första 100 år var det också Lars som drev på bokprojektet.

Trebo hamn är ett annat stort projekt som Lars jobbade hårt för. Idag finns det 200 båthus och plats för 700 båtar där. Det är Storsjöns största marina. Lars skrev direkt till kommunalrådet Gösta Sandin 1973 om att få bygga ut hamnen. Det var kortare beslutsvägar på den tiden.

Annons

Det går inte att göra en text om alla Lars Holmbergs insatser men han kommer alltid att vara ihågkommen för sina unika insatser i Sandvikens Segelsällskap och för Storsjön. Ett föredöme i sin livsgärning. Lars lämnar ett stort avtryck efter sig i klubben.

Må våra bogsvall mötas

Tommy Rydstrand, ordförande för SSS

Håkan Stadin, vice ordförande

Lars Möller

Kjell Bergström, styrelsemedlem

Lasse Halvarsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan