Annons

Annons

Annons

Läsarnas egna bidrag

Läsartext
Lions går samman om hjälp till Ukraina – skickar flera långtradare

Lions Club Gävle Norra är en av många Lionsklubbar i Europa som är med att skicka hjälpsändningar till Ukraina. Bland annat har man kört dit elverk, matvaror och kläder.

Detta är en läsartext.

Lions Club Reng-Höllviken i Skåne har under hela hösten sänt hjälpsändningar till Ukraina. Det har skett i samarbete med Lions Club i Södra Sandby där en medlem ställde sig själv och en långtradare till förfogande för transporterna. Först sände man många lass med kläder och matvaror och senare har det också blivit sjukvårdsutrustning skänkt av Region Skåne.

Annons

En fullastad långtradare som ska ta sig från Skåne till Ukraina. Foto: Privat

I början av december kom man på att köpa bensindrivna elverk för att kunna värma skolor och förskolor i områden där kriget slagit ut elen. Idén spred sig i hela Norden med hjälp av Lions nordiska koordinator på Åland.

Lions Club Gävle Norra kom tidigt in i bilden och beslutade att delta redan i december och hann med på ett köp innan lagren av elverk tog slut i Sverige. Lions Club Gävle och Lions Club Ockelbo fattade beslut bara några dagar senare och de kommer troligen med på en senare leverans.

Annons

En mängd elverk har körts över till Ukraina för att bland annat värma skollokaler. Foto: Kent Benediktsson

Efter hand har idén att sprida värme till barn i Ukraina spritt sig till Lions-klubbar i 13 länder i Europa och hittills har sammanlagt tre containrar med 240 elverk vardera levererats. Lions brukar ofta säga att allt kommer fram utan att något försvinner i administration eftersom alla medlemmar arbetar ideellt.

Här finns ett exempel ur praktiken hur det kan gå till: Av de 113 svenska Lions-klubbar som hittills deltagit är det många medlemmar som känner varandra och även har personliga vänner i Lions Club Reng-Höllviken. Klubbarna i Skåne samarbetar ofta och känner den medlem som ställer långtradaren till förfogande mycket väl.

Annons

Leveranserna går till Ukraina via Polen och Ungern beroende på slutdestination. Besked kommer från Lions före detta distriktsguvernör i Ukraina, Valentin Kravchenko, som personligen har kontakt med de 26 Lions-klubbar som fortfarande verkar i landet. Dessa klubbar hjälper till med den slutliga distributionen till skolorna där elverken bäst behövs.

Lions-klubbar bidrar ofta med olika typer av hjälp på sina respektive hemorter, men kan även snabbt och informellt samverka i internationella insatser när alla känner att det gemensamma syftet är gott.

Lions Club Gävle Norra förbereder inom kort en jazzkonsert i Gävle för att samla in mera pengar till sin hjälpkassa.

Bruno Ahlqvist

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan