Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Kulturen måste skyddas från Roger Hedlund och SD

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Kulturen ska vara fri, brukar det heta. I Gävleborg kan man tyvärr inte längre räkna med det.

Roger Hedlund är Sverigedemokrat och nytillträdd ordförande för länsmuseet Gävleborg. På Hedlunds Facebooksida skriver Hedlund om sin presentation för Länsmuseets personal.

"Det blev en personlig beskrivning av min bild av Länsmuseet och våra ambitioner, där åratal av sossestyre arbetat för att sudda ut vår kultur och historia."

Länsmuseet beskrivs alltså som en plats "där åratal av sossestyre arbetat för att sudda ut vår kultur och historia".

Roger Hedlund är ny ordförande för Länsmuseet.

Bild: Patricia Ståhl

Annons

Det här är lögn. Men Roger Hedlunds ord känns igen från nazismen. Vad Roger Hedlund pratar om är en svenska folkgemenskap, som är en nazistisk tankemodell. Det är för övrigt även förhållningssättet till Sverigedemokraternas politiska motståndare. Och sanningen.

Annons

När Roger Hedlund ljuger och skriver om sossestyre som arbetat för att sudda ut vår kultur och historia gör han det för att hetsa mot Sverigedemokraternas motståndare och skapa bilden av dem som ett hot mot Sverige och svenskheten, eller om ni så vill, folkgemenskapen.

Roger Hedlunds ord känns igen från nazismen.

När Roger Hedlund ljuger om Socialdemokraterna och deras kulturpolitik är det i det här ljuset vi måste se Hedlunds ord. För Roger Hedlund ljuger, Socialdemokraterna har inte och kommer inte arbeta för att "sudda ut vår kultur och historia". Av det enkla skälet att demokratiska partier inte lägger sig i kulturens innehåll och utformning. Det är en grundläggande demokratisk princip. Som Sverigedemokraterna inte skriver under på.

Alternativet till att Roger Hedlund ljuger, är att han aldrig besökt Länsmuseet, mer än vid rundvandringen han lyfter fram i sitt Facebookinlägg att han blivit inbjuden till. En rundvandring som han i så fall inte kommer ihåg något över huvud taget av.

Hela Länsmuseet är fyllt av svensk och Gävleborgsk konst och historia.

Länsmuseet har genom åren bland annat lyft lokala samtida konstnärer i separatutställningar. Fram till 19 mars pågår just nu utställningen "Ockelbo - en skoterhistoria". Gävlekeramiken har tillägnats egna salar och glaskonstnären Gunnar Cyréns konstnärsskap har ett eget rum. Utställt finns en diger samling svensk samtidskonst. Och hade Roger Hedlund någonsin besökt museet, vilket han säger att han gjort, hade han också stiftat bekantskap med Gävles historia som hamnstad. Faktum är att det är vad hela museet handlar om. Att lyfta Gästriklands och Hälsinglands historia, från forntid till nutid.

Annons

Annons

Att Roger Hedlund underförstått skriver att Länsmuseet varit en arena som använts av Socialdemokraterna för att "sudda ut vår kultur och historia" är en stor lögn, inte en liten. Som Roger Hedlund obekymrat sprider till sina anhängare.

Den här ledarsidans löfte är att aldrig vika en tum från granskningen av Sverigedemokraterna. Att aldrig låta deras lögner slinka obemärkta förbi.

Att inte förhålla sig naiv till Sverigedemokraterna är ett demokratiskt ansvar.

Sverigedemokraterna är ett parti sprunget ur nazismen. Det har partiet själv konstaterat i sin vitbok.

Sverigedemokraterna använder nazismens metoder i sitt politiska arbete.

Att Roger Hedlund är del av den nazistiska tanketraditionen visar hans ord på hans Facebooksida tydligt.

Nu är han ordförande för Länsmuseet.

Det är vårt ansvar som medborgare att skydda kulturen från politiker som Roger Hedlund.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan