Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Sveriges Natoansökan är en riktig soppa

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Vi utnyttjas av Erdogan. Det står klart sedan länge. 14 maj är det val i Turkiet och Sverige har blivit en bricka i Erdogans spel inför valet.

Ulf Kristersson samarbetar med ett parti som har hela den muslimska världen som fiktiv motståndare.

Bild: Claudio Bresciani/TT

Och som vi bidragit till detta. Eller, vi och vi, Sverigedemokraterna.

Paludan, ivrigt påhejad av SD-propagandister, har eldat koran utanför Turkiets ambassad. Vilket sedan krishanterats så klantigt av Ulf Kristersson med stab att man lyckats göra svenskarna upprörda. För att regeringen inte försvarar vår yttrandefrihet.

Entré gör sedan Richard Jomshof. Som inte tycker att en koran räcker, det behöver eldas 100 till. Så här sa han i en intervju i Dagens Industri:

Annons

Annons

"Jag tycker inte att man ska göra det, men man får göra det och blir de upprörda, så elda hundra till, då"

Det här är liksom inte vilken lallare som helst som säger detta. Även om man förvisso skulle kunna tro det givet bristen på diplomatisk fingertoppskänsla. Det är justitieutskottets ordförande, en av Sveriges främsta representanter. Och Ulf Kristerssons regeringsunderlag. Som tycker det här är rimliga uttalanden mitt i en diplomatisk kris. I ett läge där Sveriges Natoansökan blivit slagträ i turkisk inrikespolitik.

Turkiets ilska kan och ska tas med ro. Den är framför allt politisk teater. Paludan eldade koraner under hela valåret utan det ledde till några större reaktioner. Svensk yttrandefrihet ska försvaras. Den ska inte ha smakdomare. Men av ledande politiska företrädare bör vi också kunna förvänta oss viss kompetens inom diplomati och internationella relationer. Vilket Sverigedemokraterna saknar.

Det är inget annat än ett spel när Turkiets utrikesdepartement går ut och varnar sina medborgare för att besöka Europa och Sverige på grund av utbredd islamofobi. Det här är bara samma typ av inrikespolitiska spel som Putin ägnar sig åt när han varnar ryssarna för utbredd russofobi. Trots att det är Putin som är föremål för världens fördömande på grund av kriget mot Ukraina, inte ryssarna. Att måla upp ett yttre hot för att binda samman den egna befolkningen är för övrigt även exakt vad Sverigedemokraterna gör när man porträtterar invandring i allmänhet och muslimer i synnerhet som ett hot mot Sverige och svenskheten.

Annons

Annons

Att Erdogans Sverigehets och Sverigedemokraternas uttalanden kan motivera islamister till terrorattentat kan vi nog utgå ifrån. Det är också ett av skälen till varför såväl Erdogans agerande som Sverigedemokraternas uttalanden påverkar vårt säkerhetsläge negativt.

Sverigedemokraternas agerande har så här långt tydligt visat att man är en katastrof i regeringssammanhang. Att Ulf Kristersson valt SD som samarbetspartner är obegripligt. Att SD skulle kunna komplicera Natoprocessen kan bara ha överraskat Ulf Kristersson. För vad trodde han? Att Sverigedemokraterna inte skulle skapa skitstormar i egenskap av en islamofobisk rörelse?Att deras rasism är något som går över i likhet med en förkylning?

Ulf Kristersson och Moderaterna är oerhört naiva när det gäller Sverigedemokraterna. Och fortsätter så vara.

Nu påverkar deras naivitet även våra Natoförhandlingar negativt.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan