Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Red ut Botkyrkahistorien jävligt snabbt!

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Vad händer i Botkyrkas socialdemokrati? Den senaste tiden har frågan mer eller mindre exploderat i debatten. Själv blir jag uppringd och utfrågas vad jag anser om denna historia, men jag har avstått från att säga så mycket. Av det enkla skälet att så extremt få fakta ännu är på bordet.

Till en början lät det i kvällspressen som att ett stort antal gängkriminella och nyblivna medlemmar i partiet mer eller mindre skulle ha kapat ett möte där ödet för kommunens starka kvinna skulle avgöras. Hon hade varit med och beslutat om att stänga ner ett antal ABF-drivna fritisgårdar som enligt en fristående rapport besöktes av gängkriminella. Att stänga gårdarna var givetvis rätt. Och därför skulle alltså en majoritet ha samlats ihop för att fälla henne och i den majoriteten skulle då ett antal gängkriminella ha ingått, medlemmar i det så kallade Vårbynätverket.

Annons

Annons

Om kriminella börjar infiltrera själva demokratin är detta arma land riktigt illa ute. Efter hand verkar det snarare som om det är frågan om kanske en person med ”gängkoppling”. Det är illa nog, men troligen långt ifrån den grova kapning av demokratin som det först såg ut att vara.

Partisekreterare Tobias Baudin har det kämpigt.

Bild: Ali Lorestani/TT

När jag först läste det blev jag fullkomligt vettskrämd. Om kriminella börjar infiltrera själva demokratin är detta arma land riktigt illa ute. Efter hand verkar det snarare som om det är frågan om kanske en person med ”gängkoppling”. Det är illa nog, men troligen långt ifrån den grova kapning av demokratin som det först såg ut att vara.

Tyvärr har partisekreterare Tobias Baudin glidit en del i sina svar, när det tidigare låtit på honom som att han inte var medveten om några problem av det här slaget i Botkyrka. Men det har det visat sig att han var. Och det är svårt att förstå att partiet centralt varit så långsamt på att agera.

Strider i partiföreningar är notoriskt svårbedömda. De som verkligen vet vad som pågått är alltid delade i två läger, vart och ett med sin absoluta sanning. Borgerliga ledarsidor tycks dock redan vara fullt informerade och ha tillgång till alla tänkbara fakta; de ser givetvis en chans att angripa socialdemokratin, särskilt i ett läge därsittande högerregering är direkt impopulär.

Annons

Annons

Vart detta tar vägen går nu inte att veta (jag skriver det här på torsdagseftermiddagen). Men några saker vet vi. För det första att de demokratiska organisationerna bör vara på sin vakt och uppmärksamma på inflytande från grupper som ska hållas helt borta från allt vad politik heter. Så kallade välfärdsbrott – bedrägerier av olika slag där skattebasen utnyttjas - inbringar idag de kriminella nätverken stora summor.

Det andra vi vet är (s) måste reda ut allt detta och det jävligt snabbt.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan