Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Fiffi förtjänar ett cellprov

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

I Gävleborg erbjuds alla kvinnor som fyllt 23 år gratis cellprovtagning. Trots det dyker bara 59 procent upp på sin inbokade tid.

Skälen till det är många. Tidsbrist, svårigheter att hitta en tid som passar men också emotionella hinder leder till att kvinnor inte dyker upp för sitt cellprov enligt regionen.

Att ta ett cellprov tillhör inte livets höjdpunkter, men räddar liv.

Bild: isabell Höjman/TT

Att ta cellprov är väl kanske inte en av livets höjdpunkter direkt. Men det räddar liv. Och det behöver inte göras särskilt ofta. Tidigare har kvinnor kallats vart tredje år. Tack vare utvecklingen av prover och analys kommer intervallen dock ändras till vart femte år framöver.

Annons

Annons

Cellprovtagningen betyder färre kvinnor som dör i cancer. Genom att i ett tidigt stadie upptäcka cellförändringar kan liv räddas.

Att 41 procent uteblir är inte lika mycket ett problem för vården som det är för den som uteblir. Ingen vill dö i cancer, men när livet pågår är det lätt att skjuta ifrån sig cancer och cancerbehandlingar som något teoretiskt. Men cancer händer någon, och i värsta fall händer det dig.

Att 41 procent uteblir betyder inte att cellproverna inte tas. 80 procent tar faktiskt sitt cellprov, men 20 procent är ändå en hög siffra ifråga om andelen som uteblir helt.

Vilka som uteblir och varför verkar svårt att säga exakt för regionen. Enligt en nationell studie uteblev fler kvinnor av utomeuropeisk bakgrund. Socioekonomiska faktorer kan också spela in. Men eftersom kunskaperna om vilka som uteblir och varför inte finns, är det svårt för vården att ägna sig åt riktade kampanjer. Däremot görs insatser i form av att skicka ut hemprovtagningskit till de som uteblivit från sina cellprov i 10 år.

Oavsett hur livet ser ut, är det inget som kan vara viktigare än din egen hälsa. Det går snabbt att ta ett cellprov och obehaget är litet i jämförelse med vinsten.

Som kvinna är det lätt att falla in i att prioritera alla andras behov framför sina egna. Skjuta på även nödvändiga grejer som cellprov.

Annons

Men att inte ta sig den korta tid som krävs för att göra ett cellprov med några års mellanrum riskerar få allvarliga konsekvenser längre fram.

Annons

Har du tagit ditt cellprov? Har du pratat med din dotter och frågat om hon har gjort det? Din kompis?

Det finns mycket som kan sägas om vårdens förhållningssätt till kvinnor och deras hälsa. Men cellprovtagningen är något fantastiskt. Det är en prioritering av kvinnors hälsa som borde finnas på fler områden.

Är du en av de som inte tagit ditt cellprov hoppas jag att den här ledaren kanske kan bidra till att det blir av att boka in det där cellprovet som inte blivit taget.

Eller peppa någon annan att göra det.

Både du och fiffi förtjänar ett långt och lyckligt liv.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan