Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Jims död visar hur lågt Sverige sjunkit

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Hur kan det som hände Jim i Västerås hända i Sverige?

Hur kan hemtjänstpersonal avstå från att genomföra hjärt- och lungräddning trots att de uppmanas till det av 112?

Jims död väcker en rad frågor om omsorgen i Sverige.

Bild: Markus Lundqvist

Det som hänt i Västerås är fruktansvärt. En 45-årig man med hemtjänst har avlidit. På plats när han dog fanns två ur hemtjänsten. Ett fall som IVO-anmälts och också granskats av SVT.

Annons

Här säger nog magkänslan hos de flesta att något gått väldigt, väldigt fel.

Annons

Så icke hos ansvarig politiker och tjänstemän i Västerås.

De konstaterar istället att inget gått fel över huvud taget.

Vad Västerås säger, är att kraven är lägre på hemtjänsten, än på högstadieelever. De förväntas trots allt lära sig HLR och ska undervisas i det.

När SVT granskar Jims fruktansvärda död blir svaret från kommunen följande:

"När vi har tittat på det här så ser vi att medarbetarna agerat helt enligt de rutiner vi har.”

Medarbetare i hemtjänsten har ett omvårdnadsuppdrag konstaterar kommunen vidare.

”Blir det ett behov av akutsjukvård ska sjuksköterska alternativt SOS Alarm kontaktas, vilket gjordes i detta fall.”

Men Jim är död. Och det inträffade när hemtjänsten var på besök hos honom. Trots det är det kan Västerås bara hitta ett enda fel. Hemtjänsten låste inte dörren när man gick.

Det är, för att uttrycka det milt, en ganska unik tolkning av händelseförloppet.

Enligt Västerås stad har hemtjänsten följt gällande rutiner. Vilket inte kräver att HLR utförs. Dessutom är personalen inte utbildad i HLR säger man.

Hemtjänsten i Västerås kan alltså bara stå och titta på när någon får hjärtstopp och dör. Och ha agerat helt i enlighet med rutiner.

Hur är det ens möjligt?

Enligt läroplanen för grundskolan, Lgr22, är HLR och första hjälpen centralt innehåll i årskurserna 7-9 i ämnet idrott och hälsa. Centralt innehåll.

Annons

Annons

Så såg det ut även när jag gick i skolan. I högstadiet drillades alla i att utföra HLR.

Hur kan det inte finnas rutiner inom hemtjänsten i Västerås som kräver att HLR utförs? Och hur kan det accepteras att hemtjänstpersonalen inte har kunskap i HLR när det anses vara så viktigt att det till och med är inskrivet som centralt innehåll i läroplanen för årskurserna 7-9 i grundskolan?

Vad Västerås säger, när man säger att personalen inte har kunskap i HLR, är att kommunens krav är lägre på hemtjänstpersonalen, än vad det är på högstadieelever. De förväntas trots allt lära sig HLR och ska undervisas i det.

Västerås stad försöker slingra sig. Jim har dött. Men ingen har gjort fel. Trots att inget i det händelseförlopp som beskrivs kan vara ok för andra än väldigt omdömeslösa och totalt känslokalla kommunala tjänstemän och politiker.

Finns inte kunskaperna hos personalen i exempelvis HLR är det arbetsgivarens ansvar att se till att de finns. Utbilda er personal.

Varför vi gång på gång tvingas läsa om incidenter i omsorgen som handlar om att personal saknar kompetens och kunskap är faktiskt obegripligt. Varför utbildar inte svenska kommuner sin personal? Varför säkerställer man inte personalens kompetens?

Hur kan det få se ut så här?

Det som hänt i Västerås är inget annat än ett totalhaveri. Tidslinjen som SVT presenterat väcker många frågor om vad som egentligen hände hemma hos Jim. Hemtjänsten ringer hemsjukvården och säger att Jim mår dåligt. Två minuter senare ringer de igen och blir då ombedda att ringa 112. Varför dröjde det hela 11 minuter innan hemtjänstpersonalen ringde 112? Efter att man hade fått en direkt uppmaning om att göra det från hemsjukvården? Varför lämnade inte hemtjänstpersonalen sitt telefonnummer till 112, trots att man uppmanades göra det? Varför svarar hemtjänsten både ja och nej när larmoperatören frågar om de kan utföra HLR? Varför påbörjas inte HLR? Varför kom personalen inte direkt och öppnade för ambulanspersonalen när ambulansen anlände?

Annons

Annons

Jim dog och hans anhöriga kommer aldrig få tillbaka honom. Om HLR hade räddat hans liv vet vi inte. Att det inte ens utfördes är däremot oförlåtligt.

Västerås har svikit både Jim och hans anhöriga. Och det värsta är att fallet inte är unikt.

Hur ska vi någonsin kunna lita på omsorgen om det inte ens finns krav på att kunna och utföra HLR? Trots att det lärs ut redan på högstadiet i svenska skolor?

Vad ska vi med omsorgen till i så fall?

De flesta av oss dör nog hellre ensam än omgiven av hemtjänstpersonal som inte gör något.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan