Annons

Annons

Annons

Läsarnas egna bidrag

Läsartext
Livsviktig kunskap när Röda korset höll kurs

Vad gör du om en person i din närhet plötsligt faller ihop och blir livlös? Eller träffar på någon som är medvetslös efter en olycka eller annan händelse? Jo, det är mycket som en enskild person kan göra, menar Jocke Pettersson från Röda korset, under en kurs för PRO och SPF i Järbo.

Detta är en läsartext.

Om det är fråga om hjärtstillestånd blir det bråttom, säger Jocke Pettersson. Efter några minuter riskerar personen att få irreparabla hjärnskador. Då måste man starta med hjärt- lungräddning, HLR, direkt. Ring 112 omedelbart och prata med telefonen i högtalarläge, då har man händerna fria är Jockes budskap.

En frivillig deltagare läggs i stabilt sidoläge som det kallas. Så kan man göra när personen inte är vid medvetande, men andas och har puls, detta för att säkra andningen, berättar Jocke Pettersson från Röda korset.

Annons

Annons

Om det finns hjärtstartare i närheten så får man se till att den kommer på plats så fort som möjligt. En sådan kan snabbt vända den livshotande situationen. Förutom hos räddningstjänsten i Järbo finns en hjärtstartare vid Gullhedskolan.

Jocke Pettersson höll en kurs i hjärt- och lungräddning för PRO och SPF i Järbo. Foto: Olle Thåström

Det första man gör är att se till att personen ligger stadigt på rygg, och börjar med hjärtkompressioner, visar Jocke på sin övningsdocka. 30 kraftiga tryck mitt på bröstet, sedan två luftinblåsningar genom munnen som upprepas tre gånger.

30 kraftiga tryck mitt på bröstet, sedan två luftinblåsningar genom munnen som upprepas tre gånger. Foto: Olle Thåström

En modern hjärtstartare på plats ger muntliga instruktioner till användaren och är därför lätt att använda. Om inte den ger verkan så fortsätts det manuella arbetet, ända tills sjukvårdspersonal kommer – om så behövs.

Bakgrunden till kursen är att Folkets husföreningen på initiativ av pensionärsföreningarna köpt en hjärtstartare. PRO och SPF har mycket av sin verksamhet i huset och det här innebär en ökad trygghet om något skulle inträffa. Det är Berggrenska fonden som lämnat bidrag till utrustningen.

Olle Thåström

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan