Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Jimmie lovade hjälp - var är den?

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Under valspurten lovade Jimmie att tandvården skulle vara något alla har råd med. Tandvården ska ligga under högkostnadsskyddet.

Socialdemokraterna nöjde sig med att tillsätta en utredning. LO har drivit frågan i många, många år om att tänderna ska ses som en del av kroppen.

Att människor faktiskt ska ha råd att gå till tandläkaren och att det kräver att tandvård sker på samma villkor som sjukvård är ett beslut Socialdemokraterna borde ha drivit igenom för länge sedan.

Annons

Jimmie lovar tjockt och håller tunt. Även ifråga om tandvården.

Bild: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Annons

Men tandvården är avreglerad. En avreglering Socialdemokraterna drev igenom som gett oss dyrare tandvård.

Det finns handlingskraft. När man vill.

Det betyder också att det gör det svårare att genomföra en tandvårdsreform. Pengarna riskerar läcka eftersom skattepengar ska delas ut. Det brukar dra till sig lata entreprenörer och kriminella som ser möjlighet att tjäna snabba pengar.

I det avreglerade tandvårdssystemet är valfrihet att bestämma vilken vård du har råd med. Lyx, budget eller ingen vård alls.

Folktandvården får ta hand om de svåraste fallen. Och de som inte har råd att gå till privata tandläkare. Köerna för svenskarna som hamnar hos Folktandvården är ofta oändliga. I Norrbotten är situationen sedan många år tillbaka så illa att människor åker till Finland istället.

Att sätta in en stifttand är idag lyx som kan kosta 25 000 kronor, även hos Folktandvården. 25 000 kronor för en enda tand är faktiskt sjukt, men alternativet är brygga, vilket är ett sämre alternativ, eller ingen tand alls. I det privatiserade tandvårdssystemet är valfrihet att bestämma vilken vård du har råd med. Lyx, budget eller ingen vård alls. Varför någon tror att det skulle se annorlunda ut om vi privatiserade även sjukvården mer är ganska obegripligt. Låter vi plånboken bestämma, kommer den också göra det. Lyx, budget eller ingen vård alls. Precis som i tandvården.

Annons

Annons

Jimmie var smart när han lovade tandvård alla har råd med. Utom invandrare såklart. För Jimmie vet att bland hans väljare finns många av de som inte har råd med tandvård idag. Väljare Socialdemokraterna svikit.

LO har drivit frågan om tänderna som del av kroppen länge, men Socialdemokraterna har ignorerat den lika länge. Man tillsatte en utredning. Istället för att lova väljarna en tandvård som fungerar och som alla har råd med.

Hjälten blev därför Jimmie.

Men var är hans hjälp till de 52 000 i Gävleborg som avstår tandvård de behöver? Var är hans utlovade pengar till de som inte har råd att gå till tandläkaren?

Och även om hjälpen kommer; hur tänker Jimmie och Ulf lösa problemet med att det inte idag finns tillräckligt många tandläkare i Sverige för att möta behoven som finns?

Politikerna sviker oss.

Kvar står människor och kollar kontot för att se om vi har råd med vården vi behöver.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan