Annons

Annons

Annons

krönika

Hur ska man förstå Kuba? Nu får man fängelse för att reta regeringen

Kuba kändes löftesrikt men nu är det ett land av kittsligt småaktigt förtryck. Enligt Decree 349 räcker det att reta regeringen för att fängslas. Per Runesson berättar och funderar.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Havanna 2015: ”Skönhetssalongen Ensueño drevs tidigare av staten men numera är de tio frisörerna och manikyristerna alla småföretagare.”

Bild: Anna Schori/TT

Annons

Tänk om man någon gång fick skriva något uppskattande om Kuba, detta land som en gång verkade så löftesrikt! Nej, det är ständigt detta lite kittsliga, småaktiga förtryck och detta falska prat om att företräda ”folket” när det i själva verket handlar om att företräda sig själva, äldre män i Partiets centralkommitté. Det är New York Review of Books (vol LXX) som har sett en utställning kallad ”Sin autorizacion” i New York. Titeln syftar på en artikel i strafflagen, Decree 349. Den gör det till ett brott att framträda offentligt i något kulturellt sammanhang utan statens godkännande. Straffet blir från rejäla böter till konfiskering av artisternas utrustning. Det kan också bli fängelse för framträdanden som retar regeringen som när man innan lagen trädde i kraft dömde rapparen Maykel Osorbo till tio månader för att han i en musikvideo angripit just detta lagförslag.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan