Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
När blev polisen äckelgubbar?

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Filip Pelas har gjort sig känd på TikTok. Det är ganska oklart varför han gjort det, han är polis. Men idag är gränserna mellan att vara influencer och polis sedan länge utsuddade. Vi förväntas vara intresserade av poliser inte bara som poliser utan som internetpersonligheter. Att levererar dödsbesked till familjer är "content" numera.

Inte en tragedi.

Sociala medier-poliser sänker förtroendet för hela kåren. Tyvärr. Pelas frågor till Fröken Snusk är bara ett av många exempel.

Bild: Janne Wrangberth

Annons

Vissa är såklart intresserade av poliser i sociala medier, men är det verkligen en rimlig utveckling?

Annons

Nej. Inte när innehållet över huvud taget inte handlar om polisarbete. Och även om det gör det, är det högst tveksamt med lämpligheten i det hela.

Polisen ägnar sig åt myndighetsutövning och är del av statens våldsmonopol. Vi måste kunna känna förtroende för polisen. De är beväpnade. De har rätt att skjuta verkanseld. De möter människor i deras svåraste stunder. Men vem kan känna förtroende när polismyndigheten låter poliser som Filip Pelas hållas?

Tanken på att Pelas eller någon som han i poliskåren en dag ska knacka på för att meddela att någon man älskar har dött i en olycka är vidrig.

Filip Pelas senaste virala klipp är en intervju med artisten Fröken Snusk. I klippet ställer polisen Pelas frågor med sexuella anspelningar till en ung kvinna.

Hon skrattar sådär som kvinnor ofta gör när situationen är obekväm. Vi får lära oss från ung ålder att försöka ta oss ur situationer på det sättet. Skratta fast vi vill gå därifrån. Skratta istället för att säga ifrån. Skratta. För att överleva. För att inte vara den jobbiga. För att inte vara den tråkiga som sätter gränser män borde veta finns.

Klippet är obehagligt. Av det skälet. Jag sitter naturligtvis inte på en pinne i Fröken Snusks huvud. Men jag känner igen skrattet, och jag känner igen frasen "Nämen vad faaan" när Pelas frågar Fröken Snusk "Tonårig pojke eller 50-årig gubbe?".

Annons

Annons

Vad fan är det för fråga över huvud taget från en polis till en ung musiker?

Filip Pelas beter sig som vilken äckelgubbe som helst i det där klippet. Med den stora skillnaden att han är polis. Någon som ska gripa brottslingar, möta brottsoffer och representerar den svenska poliskåren.

Är det här vad den svenska poliskåren degraderats till? Filip Pelas alltså.

Är det här nivån nu?

Eftersom Filip Pelas inte verkar förstå att han, i egenskap av polis, jobbar i förtroendebranschen borde hans chefer informera honom om det. Ingen jävel hade brytt sig om Pelas om han inte hade varit polis. Då hade han bara varit vilken 28-årig man med ett TikTok-konto som helst. Det är det faktum att han är polis som över huvud taget gör honom intressant i sociala medier. Vilket också betyder att han, när han lägger upp sitt material och ställer frågan "Tonårspojke eller 50-årig gubbe" till Fröken snusk, gör det som representant för den svenska polismyndigheten.

Är det här Polisens officiella hållning till unga kvinnor?

Vi får utgå från det.

Tanken på att Pelas eller någon som han i poliskåren en dag ska knacka på för att meddela att någon man älskar har dött i en olycka är vidrig.

Men idag är det så det ser ut. Någon riskerar få påknackning av Pelas och hans kollegor som gör show av dödsfall och ställer olämpliga frågor till 18-åringar.

Sedan kan du se dem gråta på TikTok eller Instagram över att den du älskar har dött och dom varit tvungna att meddela dig det.

Annons

Förlåt. Men fy fan.

Den svenska polismyndigheten behöver agera. Och man behöver göra det medans det fortfarande finns något förtroende kvar för poliskåren.

Annons

Att begåvningskraven sänkts för att bli polis, i kombination med att polismyndigheten inte verkar göra något åt Tiktok/Insta/Twitter-poliser utan farstu riskerar hela yrkeskårens förtroendekapital.

Det är dessutom ett stort hån mot de som faktiskt går ut varje dag och gör ett av samhällets viktigaste jobb.

Helt utan att jaga likes på TikTok.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan