Annons

Annons

Annons

Läsarnas egna bidrag

Läsartext
Frimurare satte tonen på Gefle drängars konsert

Gefle drängar lever! Men numera gör de inte så många framträdanden som förr, men ett, ibland två, framträdanden per termin blir det i allmänhet. Söndag 19 februari framträdde de i Heliga Trefaldighets kyrka med ett program med tonsättare som alla varit Frimurare.

Detta är en läsartext.

Gävle frimurares S:t Andreas logen Gevalias styrande mästare Rafael Bengtsson inledde med en kort presentation av frimurarnas verksamhet. Dirigent var Marcus Edgar till vardags kyrkomusiker i Heliga trefaldighets kyrka och på orgel och piano hans kollega Daniel Larsson.

Heliga Trefaldighets kyrka var arenan för Gefle Drängars senaste uppträdande. Foto: Elna Berglind

Annons

Annons

Programmet presenterades, som vanligt, av Gefle drängars grundare Bengt Olerud. Det hela inleddes med orgelmusik av Sibelius sedan vidare via Erik Bergmans talkör Das Grosse lalula till både HMS Pinafore kompositör Arthur Sullivan och Duke Ellingtons Modo Indigo.

Därefter fick vi vila öronen från mansröster och lyssna på Bengt Olerud och Daniel Larsson på flöjt respektive piano när de framförde Largo ur Vintern av Vivaldi.

Självklart kom den kanske mest kände frimurartonsättaren av alla, WA Mozarts trollflöjten, med i programmet. Leif Svensson och Göran Prage fick där ikläda sig rollen som Sarastro. Raskt vidare till Erik Gustaf Geijer, CM Bellman där Marcus Edgar sjöng solo i Träd fram du nattens gud, Franz Liszt, Prins Gustaf för att avslutas med Guds lov i naturen av Ludwig van Beethoven.

Nästa konsert med Gefle drängar blir, traditionsenligt, på valborg i Högskolans aula klockan 18.

Elna Berglind

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan