Annons

Annons

Annons

Debatt
Kulturen har en avgörande roll i samhällsbygget

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Fungerande sjukvård, skola och omsorg. Infrastruktur, bostäder och företagsetableringar. Alla är de exempel på sådant som tas för givet när samhällen byggs och alla är de lika viktiga för att få folk att vilja flytta till en kommun. De är på flera sätt varandras förutsättningar. Faller en så faller alla.

Men hur gör vi för att få folk att stanna i kommunen och regionen? Att trivas, må bra och utvecklas? Det måste finnas något mellan arbetet och hemmet, mellan skolan och kvällsrutinerna.

Här fyller kultur och kulturella upplevelser den avgörande rollen. Ett kulturliv med ett rikt och varierat utbud får under inga omständigheter prioriteras bort när samhället utvecklas. Tvärtom kan vi inte skapa goda, jämlika och attraktiva samhällen utan ett fritt kulturliv som ges förutsättningar att verka och tillgängliggöra bildning, skapande och möjlighet för oss alla att växa. Kultur som är fri möjliggör möten och låter olika erfarenheter och åsikter komma till uttryck. Den är en avgörande faktor för medvetna medborgare och en välfungerande demokrati.

Annons

Annons

I Luleå kommun har man nyligen presenterat en förstudie om just kulturens roll i samhällsutvecklingen. Där framgår tydligt att ett samhälle inte kan fungera bra utan satsningar på en kulturell infrastruktur. En sådan förstudie är intressant även för oss i region Gävleborg och länets kommuner.

Kulturen får inte prioriteras bort när samhället byggs och utvecklas. Vi behöver en mångfald av fri kultur. Det är lika samhällsbärande som fungerande sjukvård och skola. Vi socialdemokrater ser den fria kulturen som en del av välfärden och vi kommer stå upp för den varje dag! Nu kommer vi att följa exemplet från Luleå och driva på för liknande initiativ i vårt län.

Kristoffer Linberg (S), riksdagsledamot i kulturutskottet

Marie-Louise Dangardt (S), 2:e vice ordförande i kultur – och kompetensnämnden i Gävleborg

Lars-Erik Oxbacke (S), 1:e vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Gävle

Örjan Larsson (S), 1:e vice ordförande, kulturnämnden i Bollnäs

Petra Elofström (S), ledamot i fritids- och kulturutskottet i Hofors

Gerd Olsson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Hudiksvall

Patrik Bossen (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Ovanåker

Annons

Ulf Gillström (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Sandviken

Lillemor Svensson (S), ledamot i samhällsservicenämnden i Söderhamn

Anna Schönning (S), ordförande i utbildning- och kulturnämnden i Ockelbo

Irene Jonsson (S), ledamot i samhällsservicenämnden i Ljusdal

Carin Walldin (S), ordförande i Kulturrådet i Nordanstig

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan