Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Våra skolpengar gick till en våffelstuga i Åre

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Svaga politiker skapar svaga system.

Som det svenska skolsystemet.

Man skulle lätta kunna tro att skolan finns till för att utbilda eleverna. Men riktigt så är det inte i Sverige. Vi är lite speciella kan man säga.

Den svenska skolan finns också till för att skolägare ska kunna köpa våffelstugor i Åre. Och skärgårdstomter i Stockholm. Det visar SVTs granskning. Det här är nämligen två av sakerna våra skolpengarna gått till.

Det svenska systemet med obegränsade vinstuttag är unikt i världen. Inget annat land tycker att skolpengar ska gå till våffelstugor. Inget annat land har valt Sveriges väg.

Annons

Men det här är vad svenska skattebetalare får.

Och deras barn.

Våffelstuga i Åre finansierades med skolpengar visar SVTs granskning.

Bild: JUREK HOLZER / SVD / TT

Annons

Enligt Tidöavtalet ska reglerna kring friskolorna och vinsterna skärpas. Det har det inte blivit något med. Så här långt.

Och givet skolministerns svar på om det här verkligen är vad skolpengar ska gå till kan vi nog inte räkna med några särskilt hårda tag. Om vi nu kan förvänta oss några förändringar över huvud taget.

Till SVT säger nämligen skolminister Lotta Edholm, så här:

"Jag tycker det är tveksamt med den här typen av transaktioner. Skolpengen ska ju gå till skolverksamhet, det är ju själva basen."

Tveksamt?

Det här är inte tveksamt. Det är sjukt.

Att Lotta Edholm inte riktigt ser det så kan möjligen ha att göra med att hon varit friskolelobbyist. Före det att Ulf Kristersson tyckte det var en kalasbra idé att göra henne till skolminister. Minister är man ju förstås inte heller för evigt, vilket även det kan tänkas påverka vad man är beredd att säga om de som tidigare betalat ens lön.

Högern har dessutom stridit för att det ska vara precis så här. De avgudar privata initiativ i välfärden och de älskar vinster. Vi har hört alla argumenten en miljon gånger. Konkurrens är bra. Det är viktigt. Det skapar effektivitet.

Högern vill att det ska vara så här. Annars hade man gjort något åt det för länge sedan. Och röstat för vinstbegränsningar.

Vad som är svagt är att Socialdemokraterna inte tagit någon verklig strid mot det här förrän på senare år.

Annons

Annons

Anders Hultin är skololigarken som köpt våffelstuga i Åre för skattepengar. Han verkar tycka det är både rätt och riktigt. Någon intervju får SVT såklart inte med honom. Däremot ett skriftligt svar:

”den vinst som uppstår i ett företag efter att kostnader har dragits av disponeras av ägaren eller återinvesteras i verksamheten.”

Och vinsten har onekligen disponerats.

Hela vårt skolsystem är en maskin som cementerar klyftor numera. Bäst resultat får eleverna med föräldrar som har både mycket utbildning och kapital. Sämre går det för arbetarklassens barn och barn till utlandsfödda föräldrar med låg utbildningsnivå. Pengar som ska gå till elever, går inte till elever. De blir vinster som ägare tycker man ha rätt att göra vad fan man vill för. Och att vi inte har något med det att göra.

Men det har vi. Det är våra pengar. Inte ens borgerliga väljare tycker det här systemet är rimligt. Ändå görs inget åt det.

Så här står vi. Vi betalar skatt för att barn ska få utbildning och livschanser. Pengarna blir sedan till vinster. Vinster som ägarna kan göra exakt vad de vill med.

När ska vi egentligen göra uppror mot det här?

Och ställa oss på elevernas sida?

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan