Annons

Annons

Annons

Insändare
Vad har pengarna till fritidsmedel gått till – Gavlegårdarna svarar direkt

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Apropå Gavlegårdarna. Först vill jag tack Camilla Dal för hennes insändare Varför ska Gavlegårdarnas hyresgäster stå för notan?

Gavlegårdarna höjde hyran med 5,5 procent, sedan smyghöjdes garagehyran med 62,50 kronor, och nu upptäckte jag att från och med december 2022 har fritidsmedel på 15.92 kronor, som jag betalade varje månad till Gavlegårdarna för våra aktiviteter, försvunnit.

"När det gäller fritidsmedel så går denna summa oavkortat till Hyresgästföreningen", skriver Roberth Krantz på Gavlegårdarna i sitt svar på insändaren.

Bild: Anne Sjödin

Annons

I och för sig är det bra för att jag aldrig har förstått riktig vad pengarna gick till. Visst, vissa aktiviteter subventionerades dock, för det mesta betalades av oss boende.

Annons

Nu till fakta. Bor i Tryggbo Armfelt, 75 lägenheter x 15,92=1 194 kronor per månad (14 324 kronor per år) som vi betalade till Gavlegårdarna. För vad?

Alltså, så mycket fick Gavlegårdarna av oss boende, och nu får man veta att de ger pengar till en bostadsrättsförening för att anställa en trivselvärd. Och vi, vad får vi i Tryggbo? Ingenting.

Det är oansvarigt av Gavlegårdarna och de politiker som företräder dem.

Också hyresgäst

SVAR DIREKT:

Hej ”Också hyresgäst”!

Varje år förhandlas hyran mellan oss på Gavlegårdarna och representanter från hyresgästföreningen. I år kom vi överens om en hyreshöjning på 5,5 procent för bostadshyror och en hyreshöjning på 10 procent för fordon och lokaler. Denna höjning beslutades i enlighet med den förhandling vi genomfört och kommunicerades sedan bland annat via vår webb.

LÄS MER: ”Efter V-kritiken – så försvarar kommunalrådet stödet till Engesbergs trygghetsboende”

När det gäller fritidsmedel så går denna summa oavkortat till Hyresgästföreningen. Utifrån ett avtal om boinflytande har de sedan möjlighet att fatta beslut om verksamhet för de boende inom den lokala hyresgästföreningens område. De kan då på ett bostadsmöte dit alla boende bjuds in fatta beslut om en budget för verksamheten. Dessa pengar får Gavlegårdarna in via hyresavierna men tar inte del av.

Annons

Annons

När det gäller den bostadsrättsförening som omskrivits i media så är det pengar som Gavlegårdarna varken beslutar om eller betalar ut. Det är kommunen, via kommunstyrelsen, som utifrån ansökan fördelar dessa pengar till verksamhet av bostadssocial karaktär. Våra 55+-boenden, som Armfeldt är ett av, har inte tillgång till någon trivselvärd men en samlingssal i huset som olika organisationer på samma sätt som hyresgästerna själva kan använda för diverse verksamhet.

Roberth Krantz, bosocial utredare, Gavlegårdarna

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan