Är du beroende är du inte fri. I begreppet frihet ryms individens möjlighet att fatta självständiga beslut, att välja själv. Jämställdhet, enligt det moderata synsättet, är att alla ska ha samma valmöjligheter i livet, inte att alla ska behöva göra samma livsval. Vi tror på individens förmåga och rätt att bestämma själv över sitt egna liv, oavsett kön.
Så ser det inte ut i Sverige idag. I en undersökning från Ipsos anger en tredjedel av de tillfrågade kvinnorna att de inte har råd att separera från sin partner. Den bilden stärks av domstolarnas statistik med minskade skilsmässoansökningar de senaste åren. I ett land som ska vara ett av världens mest jämställda ska kvinnor inte behöva göra avkall på frihet av ekonomiska skäl. Utan att föregå händelseutvecklingen känner vi också viss oro över att fler kvinnor kan tvingas kvar i relationer som en följd av de ekonomiskt dystra tider vi nu befinner oss i.
Annons
Annons
För att vara fri måste du även vara trygg. Var tredje kvinna känner sig idag otrygg i sitt eget bostadsområde under kvällar och nätter. Otrygghet begränsar vårt liv och kan leda till att man väljer bort aktiviteter man egentligen önskat delta i. Det är inte värdigt Sverige att kvinnor idag får rörelsefriheten utomhus begränsad på grund av otrygghet.
Frihet och jämställdhet kan inte dikteras av politiken men vi kan skapa så goda förutsättningar som möjligt för varje individ att fatta sina egna beslut. Vi ser att jämställdhet börjar i plånboken. Genom att arbeta och tjäna egna pengar ökar självbestämmandet. Kvinnor har idag bara 77 procent av mäns totala inkomster, ett gap som varit oförändrat sedan 1995. Kvinnor står endast för cirka 27 procent av det totala företagandet i Sverige, en siffra som minskat sedan 2016. Kvinnor tar även ut mer föräldraledighet, vab och har högre sjukfrånvaro än män när de startat familj.
Vi moderater vill motverka kvinnofällorna i det nuvarande försörjningsstödet och etableringsrätten. Det ska aldrig vara mer gynnsamt för familjer att leva på bidrag än att arbeta. Vi vill inte detaljstyra hur familjer delar upp föräldraledighet eller livspusslet men vi vill se bättre förutsättningar att få livspusslet att gå ihop och kunna kombinera karriär och familjeliv. Vi vill stärka kvinnors möjligheter att göra självständiga val utan att begränsas av små ekonomiska marginaler, för att varje kvinna ska ha råd att lämna en oönskad relation.
För varje kvinnas rätt till frihet.
Patrik Stenvard (M), regionråd och regionstyrelsens ordförande
Frida Stål (M), regionråd och ordförande i kultur- och kompetensnämnden
Alexander Hägg (M), regionråd och ordförande för hållbarhetsnämnden