Man kan fråga sig hur en tingsrätt kan döma en 50-årig man för fall av våldtäkt mot ett barn och hur en hovrätt sedan kan fria personen. Det borde inte vara några frågetecken kring vad ett barn menar när en tioårig flicka berättar att en 50-årig man fört in en finger i hennes snippa. Att föreställa sig fyra män med en snittålder på 66 år säga till en liten tjej att hon inte beskrev övergreppet tillräckligt utförligt borde få alla att koka.
Fallet och andra fall liknande detta vittnar inte bara om den bisarra föreställningen att domarna bläddrar i en ordbok utan också unga tjejers utsatthet. Trots att killar och tjejer bor tillsammans i ett samhälle så skiljer sig uppfattningen av hur man blir behandlad och hur man upplever vardagen.
Annons
Redan i tidig ålder skiljer sig tjejer och killar åt markant, allt från förutsättningar i skolan till deltagande i fritidsaktiviteter. Tjejer är återkommande mer otrygga oavsett vilka platser av samhället man ser till. Tjejer är också mer utsatta för våld i hemmet av killar än vad andra grupper är.
Annons
Den moderatledda regeringen lägger nu fram flera åtgärder för att intensifiera arbetet mot att stärka jämställdheten och särskilt mäns våld mot kvinnor.
Regeringen avsätter 20 miljoner kronor årligen i statsbidrag riktat mot kvinnors och flickors organisering i utsatta områden. Det är viktigt för att möjliggöra och förbättra alla kvinnors förutsättningar att förverkliga sina drömmar. Om det så handlar om att få utöva en sport eller få umgås med vänner.
Arbetet mot sexuell exploatering av barn, prostitution och människohandel förstärks och arbetet fortsätter med ökad upptäckt av våld. Regeringen avsätter 30 miljoner kronor under 2023 för att Socialstyrelsen ska kunna fördela medel till kommuner för att hjälpa dem med att långsiktigt stärka och utveckla kommunernas arbete att erbjuda våldsutsatta hjälp att ordna stadigvarigt boende. I många fall är det den kvinna som blir utsatt för våld i hemmet som tvingas lämna allt och för dessa behöver kommunen alltid finnas där som ett skyddsnät och erbjuda ett nytt hem, en plats att känna sig trygg på.
Det är dock inte bara åtgärder kopplat till våld regeringen går fram med. Kvinnor har länge varit underrepresenterade när det kommer till att äga och driva företag. Det är något som det ska bli ändring på. Regeringen lägger ett särskilt fokus på att möjliggöra för fler kvinnliga företagare. Kvinnors andel av företagandet i Sverige är knappt 30 procent. Fler kvinnor ska kunna förverkliga sina idéer inom ramen för företagandet. Därför inleds nu arbetet med att identifiera hinder samt uppmärksamma kvinnor som driver företag. Avsikten är att skapa bättre förutsättningar för kvinnor att äga och driva företag.
Annons
Annons
Mer behöver göras för att fler unga kvinnor ska känna sig fysiskt och ekonomiskt trygga. I det besvärliga ekonomiska läge som Sverige befinner sig i ska vi göra allt vi kan för att minska risken för att klyftorna mellan män och kvinnor när det kommer till social, ekonomisk och fysisk trygghet ökar.
Färre kvinnor ska behöva oroa sig för mardrömmar och i stället kunna förverkliga sina livsdrömmar. Det kommer vi fortsätta att arbeta för.
Emelie Taimi (M), distriktsordförande för Moderata ungdomsförbundet i Gävleborg
Eva Marja Andersson (M), 2:e vice ordförande i socialnämnden
Julia Söderström (M), ordförande för MUF Gävle