Annons

Annons

Annons

Läsarnas egna bidrag

Läsartext
Arbetet med Ödmårdens stavkyrka har blivit film

PRO Storviksbygden har haft medlemsmöte, och särskild gäst var Anders Woxberg som byggt Ödmårdens stavkyrka i Norrbo utanför Ockelbo.

Detta är en läsartext.

Ödmårdens stavkyrka.

Bild: Fredrik Björkman

Annons

Lars Olof Björnsson har gjort en fin och intressant film om Stavkyrkan som visades på mötet. Han presenterade författaren, spelmannen och timmerkonstnären Anders Woxberg. Lars-Olof och hans fru Irene besökte kyrkan och frågade om det gick bra att göra en film, och Anders Woxberg svarade att han hade väntat på att någon skulle dokumentera hans livsverk, och att vi är välkomna att komma på besök. Det blev en film som visades på vårt möte.

Filmen om Ödmårdens stavkyrka visades på mötet. Foto: Åsa Törnström

I filmen berättar Anders att han gjorde studiebesök i Norge, där det finns flera stavkyrkor för att se hur man bygger en sådan. Ödmårdens Stavkyrka, den från tidig medeltid, inspirerade stavkyrkan, som började uppföras 2009 med invigning 2021. Det är ett kulturhistoriskt byggnadsverk, ett andligt rum för skiftande livsåskådningar, kulturella möten och arrangemang.

Annons

Annons

Anders Woxberg.

Bild: Fredrik Björkman

Stavkyrkan är ett hantverk av Anders Woxberg och ägs och drivs av föreningen Ödmårdens Stavkyrka/Kultur Oklagård. Ordet stav betyder något upprest som till exempel bokstav. Konstruktionen består av liggande syllar, stående hörnstolpar och väggstavar däremellan samt liggande hammarband och takstolar där ovanpå.

Virket är noga utvalt och består utvändigt helt av tätvuxen kärnved av furu med inslag av ek och lärkträd. En del virke är 500–600 år gammalt och kommer från torrfuror, eller ”torrakor” som man sa förr.

Under Stavkyrkan finns en vacker krypta i gråsten och en källa med norrinnande vatten för dop och vigslar och vattnet anses vara hälsobringande.

I filmen visade Anders och berättade om mycket detaljer som finns inne i stavkyrkan och visade en brudhäll och en stupstock som finns utanför kyrkan. Vidare berättade han om hela den kringbyggda gården med ett antal olika byggnader som successivt har byggts upp från ris och sten med början 1977 och visar exempel på timringskonstens utveckling under 1 000 år.

Man har guidade turer mellan maj och september, och det finns en bok som man kan köpa som heter ”Sagan om Okla”.

Annons

I en paus i filmen bjöds det på kaffe och semla. Efter filmen blev det lotteridragning på lotteriet som Monica och Leif Johansson hade sålt. Alla mötesdeltagare fick en trippelskraplott vid entrén.

Ordförande Margareta Stenberg avslutade mötet, som besöktes av 67 medlemmar och hölls på Lyran i Storvik torsdagen den 23 februari, med att tacka Lars-Olof för den fina filmen, och alla medlemmar som kommit.

Berit Lindqvist Pedersen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan