Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratiskSchimpansdramat på Furuvik

Jenny Wennberg
Nu ska röda pandor få smaka på Furuvik

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Ibland säger ett foto verkligen tusen ord. Arbetarbladets Jörgen Svendsen tog för en tid sedan ett sådant foto på Schimpansen Selma i Furuviksparken.

Fotot gör ont att titta på. Selma skottskadades i ögat vid skjutningen på Furuviksparken. Hennes skada syns tydligt på Svendsens foto.

Selma skottskadades i ögat vid skjutningen på Furuviksparken.

Bild: Jörgen Svendsen

Trots totalhaveriet på Furuvik är man redan på gång med nya djur för att försöka locka kunder till parken.

Under onsdagen fick djurparken godkänt av Jordbruksverket att importera röda pandor. Planen för import fanns redan före skjutningen på Furuvik, men det är inte förrän nu den tycks bli av. De två röda pandorna kommer i så fall till Furuvik från en djurpark i Storbritannien.

Annons

Annons

Bevarandearbetet är inte viktigare än att man var snabbt framme med bössorna när schimpanserna rymde.

Samtidigt har man i Orsa bestämt sig i höstas för att lägga ner Orsa Björnpark. Verksamheten är inte lönsam. Så nu väntar bland annat isbjörnar på sin nästa destination. Även Orsa har lyft bevarandearbetet som viktigt. Trots det är bevarandearbetet uppenbarligen inte viktigare än att man lägger ner parken när den inte genererar vinster.

Röd panda blir nästa art att få smaka på Furuviksparken.

Bild: Kerstin Karunaratne

Furuviksparken och övriga djurparker skryter alltid med sitt bevarandearbete. Det lyfts fram som ett mycket viktigt värde. Ifråga om Furuvik är ägarna Parks and resorts dock också väldigt tydliga med att det också är en viktig del av affären, eftersom man lyfter det som en del av opinionsarbetet för att hävda djurparkernas existensberättigande.

Men vad schimpansskjutningen på Furuvik visar är att bevarandearbetet trots det inte är viktigare än att man var snabbt framme med bössorna när Schimpanserna rymde.

Nu ska arten röd panda få smaka på Furuviksparken.

Som kund finns anledning att fundera över om det verkligen är de utrotningshotade arterna man gör en tjänst när man besöker Furuvik. Eller om det snarare är miljardärerna som äger Furuvik.

Annons

Sommaren är snart här. Du kommer tvingas göra ett val som kund. Det är så klart inget vare sig självklart eller enkelt val nödvändigtvis. Ja, det finns arter som är utrotningshotade och måste bevaras, kanske till och med genom bevarande, forskning och uppfödning i fångenskap. Det väger i den ena vågskålen. I den andra finns frågetecknen kring Parks and Resorts, hur genuint engagemanget för utrotningshotade arter är i förhållande till engagemanget för att generera vinster.

Landar du i att Furuvik faktiskt skulle vara en bättre verksamhet utan djuren i fångenskap är din plånbok din bästa megafon den här Furuvikssäsongen för att nå fram till ägarna med ditt budskap.

Det går att prata med Furuviks ägare genom din plånbok.

Och förklara vad du faktiskt tycker om skjutningen på Furuvik.

För är det något språk företag talar flytande så är det pengar.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan