Annons

Annons

Annons

Gävle centrum

Insändare
Ska hyresgäster bidra till trivseln i villaägares sommarboende?

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Inlägg i debatten om trygghetsboenden.

Att det är problematiskt att dra alla typer av boenden för äldre över en kam blir tydligare ju mer man undersöker saken. En del kommuner, men inte alla, gör som Gävle och tillåter att bostadsrättsföreningar definieras som trygghetsboenden. I exempelvis Västerås kallas dessa istället seniorboende. Upplåtelseformen avgör där vilka bidrag boendet kan erhålla. Det finns också regler för vad som får kallas trygghetsboende.

LÄS MER:

Trygghetsvärd på privata boendet skapar debatt – nu överklagar V beslutet

Annons

Efter V-kritiken – så försvarar kommunalrådet stödet till Engesbergs trygghetsboende

Annons

Jag har några frågor utifrån Gävle kommuns definition av trygghetsboende. Får ett trygghetsboende kallas så och erhålla bidrag om där finns singelhushåll där den boende är under 65 år? I Brf Engesberg finns ett sådant hushåll.

Får ett trygghetsboende kallas så, om där finns lägenheter som köpts för att enbart användas som sommarboende? En artikel 21/5-21 handlar om Brf Engesberg, då under uppbyggnad. I en bildtext säger köparna till en av lägenheterna, att de tänker använda lägenheten som sommarboende och bo kvar i sin villa under resten av året. Är detta förenligt med Gävle kommuns regler för trygghetsboenden?

Måste den som äger en lägenhet i ett trygghetsboende skriva sig där eller ens bo där? Enligt vilka regler får lägenheter i ett trygghetsboende hyras ut i andra hand? Gäller samma regler för trygghetsboenden med hyresrätter? Är det inte så att syftet med trygghetsboende kolliderar med friheten i det privata ägandet?

Nyligen beslutade kommunstyrelsen att Brf Engesberg ska få drygt tre miljoner kronor fördelat på åtta år, pengar som ska finansiera en trivselvärd. Pengarna kommer från de medel som varje år överförs från Gavlegårdarna till Gävle kommun och som ska användas för bostadssociala ändamål.

Annons

Annons

Varifrån pengarna kommer råder det inga tvivel om. Vänsterpartiet har överklagat till förvaltningsrätten och ifrågasätter Gävle kommuns definition av bidragsberättigade trygghetsboenden samt det lagliga i att besluta om bidrag för åtta år framåt. Den summa som överförs från Gavlegårdarna, indirekt hyresgästerna, beslutas för enbart ett år i taget. Bra att det ska utredas. Vem besvarar övriga frågor?

Camilla Dal

LÄS MER I DEBATTEN:

Vad har pengarna till fritidsmedel gått till – Gavlegårdarna svarar direkt

Varför ska Gavlegårdarnas hyresgäster stå för notan?

Andra kommuninvånare hade bättre behövt de pengarna

Vänsterpartiet: Orimligt att Engesbergs bostadsrättsförening får pengar för aktiviteter

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan