Stigande räntor har fått finansvärlden att gunga. Inflationen fortsätter skena, och därför planerar Riksbanken höja räntan ytterligare i april. Efter bankkrascherna i USA är det dock mer osäkert om det faktiskt blir ytterligare en höjning av reporäntan i april.
Allt detta är ganska stora frågor för enskilda medborgare att hantera. Men vi förväntas lösa krisen. Regeringen har sagt att vi måste spara el. Finansministern tycker inte att matpriserna är en politiska fråga "Jag tror inte att det är politiker i grunden som ska bestämma priset på mjölk och ost.". Från Riksbankschefen och tidigare moderatmedarbetaren Erik Thedéen är beskedet till svenskarna att springa runt mellan matbutikerna och jämföra priser. "Acceptera inte de högsta priserna utan gå till dem som erbjuder lägre priser.” sa han för en tid sedan.
Annons
Annons

Riksbanken och regeringen tycker att du ska vara med och lösa den ekonomiska krisen genom att jämföra matpriser.
Bild: Fredrik Sandberg /TT
Som om matpriskoll skulle göra någon skillnad när människors betalningsproblem handlar om makroekonomi, om Putins krig i Ukraina, elmarknadens dysfunktionalitet, överföringsproblem i elnätet, om en regering som inte gör något och en riksbank som höjer räntorna för att bekämpa inflationen.
Vilka åtgärder Bengt i Sandviken vidtar för att klara den här månaden som individ är faktiskt helt ointressant. Det här handlar inte om Bengt. Det handlar om svensk ekonomi, och globala skeenden. Som de senaste dagarnas bankkrascher i USA.
Sånt kan inte Bengt göra något åt när han köper mjölk.
Alecta har förlorat 12 miljarder efter turbulensen i USA som följt efter att Silicon Valley Bank och Signature Bank gått under. Varför har svenska pensionspengar investerats i Silicon Vally Bank kanske någon frågar sig? För att Silicon Valley bank varit en framgångssaga, är en kort sammanfattning. Tills banken klappade ihop i fredags och togs över av amerikanska myndigheter. Men det kan bli värre. Alecta har också investerat pengar i banken First Republic, totalt sägs det nu att Alecta kan förlora så mycket som 22 miljarder. Svenska pensionspengar, som nu alltså riskerar ha utraderats.
Annons
Under måndagen kallade Finansinspektion upp Alecta men även andra svenska aktörer till sig. För att "prata om de investeringar som de har i amerikanska banker och andra exponeringar mot den sektor som de amerikanska bankerna har riktat in sig mot”.
Annons
En redan mörk tid blev i ett slag ännu mörkare.
För det som sker nu är inte bra. Inte bra alls. I bästa fall är det här bara ett fartgupp. I sämsta fall kör vi nu med plattan i mattan rakt in i väggen.
Det här handlar om svensk ekonomi, och globala skeenden. Sånt kan inte Bengt göra något åt när han köper mjölk.
Samtidigt gör regeringen absolut ingenting. Matpriserna har rusat, svensk ekonomi går sämst i hela Europa, räntorna höjs för att dämpa inflationen, elpriserna gör de flesta svenskar gråtfärdiga.
Man skulle lätt kunna tro att det här handlar om en perfekt storm av problem som ligger på en högre nivå än Bengt i Sandviken att lösa. Men lyssnar man på regering och Riksbank hänger Bengts hopp på Bengt själv.
Det är, såklart, ren idioti.
Men så här blir det med en regering präglad av konservativa idéer som den om individens ansvar.
Blir Bengt fattig är det Bengts eget fel.
Väldigt bekväm ideologi för den som gärna vill vara politiker, men inte vill ta något politiskt ansvar.
Sämre för Bengt.