Annons

Annons

Annons

Insändare
En trivselvärd kan vara samhällsekonomiskt lönsamt

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Svar till Camilla Dal: ”Ska hyresgäster bidra till trivseln i villaägares sommarboende?”

Camilla Dal är så energisk, som en grävande reporter, att hon till och med har undersökt de personer som nu bor i trygghetsboendet i Engesberg. Jag kan inte annat än undra varför?

En del av trygghetsboendet i Engesberg i januari i år.

Bild: Annakarin Björnström

Handlar det om att pengarna kommer från Gavlegårdarnas vinst, som naturligtvis tillfaller ägaren att hantera. Tror hon att hyresgästerna, kanske hon själv, kommer att få lägre hyra om kommunen ändrar sitt beslut om stöd till trygghetsvärd?

Annons

Annons

Det är bara att konstatera att det kommunala bolaget Gavlegårdarna är en aktör på den öppna marknaden och sätter sina hyror som övriga aktörer. Ett kommunalt bolag kan inte subventionera eller på annat sätt underminera marknaden.

LÄS MER:

Trygghetsvärd på privata boendet skapar debatt – nu överklagar V beslutet

Efter V-kritiken – så försvarar kommunalrådet stödet till Engesbergs trygghetsboende

Det framgår att Camilla anser att de som bor på trygghetsboendet är privilegierade personer som verkligen borde kunna finansiera verksamheten själva. Det behöver inte de som bor i trygghetsboenden med hyresrätter göra, anser hon.

Vad vet hon om vilka som är mest privilegierade? De som bor i hyresrätt har inte behövt använda de pengar de fått in genom att sälja sin bostad för att få tillgång till boendet. De är kanske de som är mest privilegierade och stadda vid kassa.

Hon konstaterar i sin senaste insändare att en person som bor här är singel och under 65 år. Kan man då definiera hela boendet som ett trygghetsboende, undrar Camilla. Vad hon inte vet är att personen inte alls är singel. Både hon och hennes gamla mamma är immigranter och mamman, som är i stort behov av omsorg, har inte rätt att folkbokföra sig i Sverige ännu. Migrationsverkets kvarnar mal sakta.

Annons

Camilla har lusläst gamla lägg och hittat en kommentar från i maj 2021. En par berättade då att de till en början tänkte behålla sin villa och tills vidare ha trygghetsboendet som sommarställe. Det paret köpte aldrig en lägenhet i Brf Engesberg.

Annons

Enligt vilka regler får lägenheter hyras ut i andra hand? Det är ännu en fråga från Camilla. Jo, man får tillstånd av styrelsen som beslutar om det är lämpligt, lagligt och på vilka villkor.

Jag (78 år) hyr ut min lägenhet till självkostnadspris till en god vän i stort behov av boende. Han är 75+. Varför? Jo jag bor tillsammans med min livskamrat (72 år) i en av de andra lägenheterna. Enligt den överenskommelse vi har riskerar jag att bli utan lägenhet i trygghetsboendet om hon dör före mig.

År 2017 gjorde pwc på uppdrag av Gävle kommun en rapport efter att ha undersökt trygghetsboendet Tickselbo, som drivs av Gävle kommun och AB Gavlegårdarna. Där finns 62 lägenheter. I Engesberg finns det 33 lägenheter.

Pwc har gjort en grundlig utvärdering bland annat av trivselvärdarnas betydelse. Man konstaterar att värdarna har ett tydligt förebyggande perspektiv vad gäller de boende, deras hälsa och mående och ger de boende förutsättningar för ett hälsosamt och aktivt liv med hög livskvalitet och förskjuter tidpunkten för behov av insatser från samhället.

Är det en stor kostnad för kommunen eller kanske en vinst?

Pwc konstaterar: Totalt uppgår det samhällsekonomiska värdet av trygghetsboendet Tickselbo med tillhörande trivselvärdar till cirka 460 000 kronor om året, vilket innebär att trygghetsboendet är samhällsekonomiskt lönsamt!

Annons

Kerstin Monk

LÄS MER I DEBATTEN:

Pengar till trygghetsvärd och höjda hyror rimmar illa

Vad har pengarna till fritidsmedel gått till – Gavlegårdarna svarar direkt

Annons

Varför ska Gavlegårdarnas hyresgäster stå för notan?

Andra kommuninvånare hade bättre behövt de pengarna

Vänsterpartiet: Orimligt att Engesbergs bostadsrättsförening får pengar för aktiviteter

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan