Annons

Annons

Annons

Insändare
Det handlar om hur kommunens pengar fördelas

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Svar till Kerstin Monk: ”En trivselvärd kan vara samhällsekonomiskt lönsamt”

Hej Kerstin Monk, jag förstår att en del känner sig träffade av debatten som uppstått. Men den handlar inte om något personligt och jag visste inte att du bor där. Det handlar om att Gävles politiker måste se till att de pengar de tar ut från Gavlegårdarna används på rätt sätt. Ska de gå till att höja värdet på privatägda bostäder? Ska de gå till sommarboenden och andrahandsuthyrning?

”...är det lagligt att lova bort stora summor för åratal framåt, när de medel bidraget ska komma ifrån beslutas år från år?” undrar Camilla Dal.

Bild: Jörgen Svendsen och Henrik Montgomery/TT

Annons

Annons

Det handlar inte om vem det är mest synd om. Det handlar om fördelningen av miljontals kommunala kronor. Det är politikerna i Gävle kommun som ska se till att tydliga regler finns och att de följs. Återigen, är det lagligt att lova bort stora summor för åratal framåt, när de medel bidraget ska komma ifrån beslutas år från år?

Det bör också slås fast hur förhållandet mellan ägande och boende i ett bidragsberättigat trygghetsboende bör se ut. Kan jag också köpa en eller flera lägenheter hos er och hyra ut till andra, för att eventuellt bo i senare, alternativt sälja med vinst om jag inte vill flytta in? Och hur är det med ålderskravet, i Gavlegårdarnas trygghetsboenden får ingen sambo vara yngre än 55.

Samhällsvinsterna bör bli ännu större om fler får tillgång till lyxiga bostäder med trivselpersonal. En guldgruva för Gävle kommun. Men råder jämlikhet, har en fattigpensionär råd? Hyrorna är relativt höga i Gavlegårdarnas två trygghetsboenden.

Jag bor inte hos Gavlegårdarna, men när jag gjorde det var överföringen av pengar till kommunen också under diskussion. Varifrån kommer pengarna, om inte från hyresgästerna? Kommunen väljer att ta ut stora summor varje år, mer än vad som är tillåtet enligt Boverket.

En annan sak gäller folkbokföring. Enligt folkbokföringslagen ska man vara folkbokförd där man har sin dygnsvila, det gäller alla.

Camilla Dal

Annons

LÄS MER:

Trygghetsvärd på privata boendet skapar debatt – nu överklagar V beslutet

Annons

Efter V-kritiken – så försvarar kommunalrådet stödet till Engesbergs trygghetsboende

LÄS MER I DEBATTEN:

Vad har pengarna till fritidsmedel gått till – Gavlegårdarna svarar direkt

Varför ska Gavlegårdarnas hyresgäster stå för notan?

Andra kommuninvånare hade bättre behövt de pengarna

Vänsterpartiet: Orimligt att Engesbergs bostadsrättsförening får pengar för aktiviteter

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan