Annons

Annons

Annons

Läsarnas egna bidrag

Läsartext
Naturälskare bjöd in till fjärilsvärlden

Fjäriln vingad syns... Ja, den Bellman-visan hade passat bra att sjunga på denna månadsträff, där Kjell Wallin visade bilder och berättade om fjärilar i Sverige och världen.

Detta är en läsartext.

SPF-seniorerna Ankarets möte 14 mars hölls dock inte på Haga utan i Silvanum, där Kjell Wallin, före detta lärare i Gävle kommun, visade bilder och berättade om fjärilar, framför allt de som finns i Gästrikland, men även några från andra delar av landet (Gotland) och i världen.

Kjell och Anna-Stina Wallin. Foto: Privat

Bilderna av de vackra fjärilarna hade tagits av Anna-Stina Wallin. Detta par delar ett stort intresse för fåglar, fjärilar och naturen i stort.

Anna-Stina Wallin har tagit bilderna som visades på mötet. Foto: Privat

Annons

Annons

De lyckades förmedla till publiken att det finns hur mycket som helst spännande att upptäcka i naturen och det är dessutom gratis!

Det finns olika typer av fjärilar. Vårfjärilar som faktiskt övervintrar här och dyker upp då vårsolen lockar fram dem. Nässelfjäril och citronfjäril är några av de vanligaste i Gästrikland. Citronfjärilen har blivit utsedd till Sveriges nationalfjäril. Sommarfjärilarna, till exempel Amiralfjärilen, stannar inte, utan flyttar när det blir vinter. Hagtornsfjärilen är Gästriklands landskapsinsekt.

Kjell Wallin berättade om hur många olika sorters fjärilar det finns. Foto: Privat

Vägkanter är bra områden om man vill se fjärilar. Många som ägnar sig åt fjärilsskådning reser långa sträckor för att få se en sällsynt art. En sådan plats i Gästrikland är ”Fjärilsvägen” vid Grinduga. Det är en cirka tre kilometer lång skogsväg där man kan se över 50 olika arter av dagfjärilar under en sommar. Vi enades om att vi i föreningen gärna skulle vilja göra en sådan dagstur i sommar. Då hoppas vi att Kjell och Anna-Stina vill följa med som ciceroner. Vi förstår att naturen är en outsinlig källa att finna glädje i för Kjell avslutade med orden: ”Tänk om man fick leva 100 år till så man fick se allt underbart som finns!”

Annons

Därefter var det dags för kanelbulle och kaffe.

Bo Bergstad berättade därefter om arbetet i KPR där han är Ankarets representant. Gävle har som målsättning att vara en äldrevänlig kommun och har bland annat inrättat en äldrelots, som ska kunna hjälpa till att bidra till en tryggare och enklare vardag för seniorer. Man kan ringa dit (17 80 00 och begära att få pratat med äldrelots) och få hjälp att ”hitta rätt” med sina frågor. Det är ett projekt på två år.

Annons

SPF har arbetat fram ett hemtjänstindex där man vill undersöka hur kommunerna lyckas med sitt uppdrag. Gävle hamnade på 81:a plats och KPR vill höra hur kommunen ska jobba vidare med det. Spännande att följa!

Som avslutning informerades om att nästa månadsmöte äger rum den 18 april kl. 14.00 i Hedvigslundskyrkans kafé. Då kommer det att bli underhållning och allsång tillsammans med Gavlekören.

Dessutom kommer Hans Ström att kåsera över ämnet ”Gävle GK från samhällselit till idrottselit” och informera om SPF-förbundsmästerskapet i golf som kommer att äga rum i Gävle 23–24 september.

Gerd Andén

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan