Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Insändare
Kliv på tåget, Hägg – du missar nåt fundamentalt

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Kommentar till ”Högre biljettpriser och indragna avgångar i kollektivtrafiken”

En buss på 15 meter ersätter en bilkö på 300 meter, det är simpel matematik. Över halva befolkningen är beroende av kollektivtrafik, det är simpel matematik. 95 procent av busstrafiken i Sverige körs på fossilfria bränslen, det är ren logik mitt i en eskalerande klimatkris.

Annons

Annons

”Det krävs en bredare syn på ekonomi än summor i excelark”, skriver Sofia Lindström, till Alexander Hägg (M), ordförande för hållbarhetsnämnden.

Bild: Arkivbild, Johan Adeström

Det var väl en lågoddsare ändå, att det görs försämringar i länets kollektivtrafik. Med ett styre som verkar blicka allt annat än framåt så är det klart att bussen inte ska rulla heller! (En kan ju undra vad som ska hända med vården under de kommande åren, regionens största ansvarsområde)

Alexander Hägg (M, ordförande för hållbarhetsnämnden reds. anm.) hänvisar till kronor och ören, men missar något fundamentalt i hans roll som ordförande i region Gävleborgs hållbarhetsnämnd: helhetsperspektiv. Det krävs en bredare syn på ekonomi än summor i excelark.

Hur många hushåll här i länet har bättre koll än Hägg på att få budgeten att räcka längre? Att bara räkna simpel matematik är ett torftigt maner inför viktiga samhällsfrågor.

Vi kräver mer av dig, Alexander. Resurser som satsas på att bryta onödiga bilberoenden (läs alla som skulle kunna välja kollektivtrafik) skulle ge oss bättre luftkvalité, mindre trängsel och mer vardagsmotion för den enskilde. Att det blir lättare för arbetsgivare att rekrytera och människor att få jobb är bara bonus.

Och gissa vad, när vi zoomar ut, förstår helheten och tar ansvar för mer än polering av vår egen suv, så blir det klart att det till och med går att spara pengar på att investera i smidig och tillgänglig kollektivtrafik.

Annons

Annons

Sofia Lindström

LÄS MER I DEBATTEN:

Som vanligt är det den lilla människan som kläms åt

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan