Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Sluta gnäll – ni vill ju ha det precis så här

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

700 miljoner i underskott. Oj, oj så tråkigt, säger ett påstått bekymrat högerstyre i Region Gävleborg.

Jennie Forsblom är Kristdemokrat och nytillträdd ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. Hon tycker ett underskott på 129 miljoner som om det fortsätter kommer vara 700 miljoner vid årets slut är hemskt och säger så här om det hela:

- Det är jättebekymmersamt, fruktansvärt.

Vården går från pandemikris till ekonomisk kris.

Bild: Jessica Gow/TT

Förlåt, men vilket kvalificerat skitsnack. Det är ju så här ni vill att det ska vara. Annars hade ni pressat era partikollegor i regeringen att öka statsbidragen till kommuner och regioner. Annars hade ni bedrivit en helt annan politik än att strida för vinsterna i välfärden och privata alternativ och försäkringskunder som går före i vårdkön.

Annons

Annons

Att det blivit så här är ingen slump. Naturligtvis har kostnadsökningarna påverkat även regionen. Men delar av problemet är regeringens fel. Och i regeringen sitter Jennie Forsbloms partikompi Ebba Busch och bestämmer. Och regeringen har bestämt att regioner och kommuner inte ska få statsbidragen de behöver. De pengarna har man lassat rakt in i bland annat det svarta hål som är sänkt bensin- och dieselpris.

Klagomål från högerväljare undanbedes. Ni har gjort ert val. Det här är vad ni får.

Så nu är besparingar enligt all ekonomilogik att vänta. Men Jennie Forsblom verkar leva i total förnekelse. Eller så har hon ungefär lika stora kunskaper i ekonomi som deltagarna i programmet Lyxfällan:

"Det är svårt att genomföra sådana i hälso- och sjukvården. Vi kan inte bara lägga ned en verksamhet eller införa hyrstopp. Det skulle riskera att patienterna inte får den vård de behöver och att köerna skulle öka kraftigt. Vi kan inte medverka till att det sker."

Så här kan den som sitter i opposition, om man är populist, kosta på sig att resonera. Men Jennie Forsblom och Kristdemokraterna sitter inte i opposition. De styr sjukvården i Gävleborg. Och de styr Sverige.

Ta. Ansvar.

Hade Jennie Forsblom haft någon som helst anständighet i kroppen hade hon sagt att hon och Kristdemokraterna i Gävleborg naturligtvis kommer sätta press på regeringen. Men det säger hon inte. Istället verkar hon vara i full färd med att stoppa huvudet i sanden och hoppas på att det där trista överskottet bara går över.

Annons

Annons

Det kommer det inte göra.

Lyckligtvis finns det fortfarande några vuxna kvar i regionen. Som socialdemokraten Jan Lahenkorva:

"Om det är så att stora och smärtsamma besparingsåtgärder krävs måste dessa ske efter en noggrann övervägning, så att åtgärderna inte på sikt leder till en mindre tillgänglig och jämlik sjukvård."

Noterar ni det där? Inga gråtmilda ord om hur hemskt det är med underskott, inga floskler om att man inte kan medverka till nedskärningar, bara ett ärligt besked till Gävleborgarna om vad som kan vänta.

Man kan väl enkelt konstatera att vården i Gävleborg knappast kommer bli bättre av ett underskott på 700 miljoner.

Men är du höger är det här vad du röstat för.

En underfinansierad offentlig sektor.

Så klagomål undanbedes från högerväljare.

Ni har gjort ert val.

Det här är vad ni får.

Och var är Sverigedemokraterna för övrigt, som minsann skulle göra allt så mycket bättre?

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan