Annons

Annons

Annons

Debatt
Stötta kampen för frihet och mänskliga rättigheter

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kvinnor gör motstånd!

Kurder gör motstånd!

Hbtqi-personer gör motstånd!

Iran, Afghanistan, Turkiet och Uganda är några länder där kampen för frihet och mänskliga rättigheter pågår. Flickor i Iran förgiftas, kvinnor i Afghanistan utestängs på olika sätt från samhället, kurder anklagas för terrorbrott och homosexuella slås sönder och samman. Genomgående är att människor som bryter mot rådande normer och kämpar för sina rättigheter kuvas och fängslas.

Annons

Annons

Vi är bekymrade över att den svenska regeringen ännu inte vågar sätta hårt mot hårt mot diktaturer som mullornas Iran och hybridregimer som Turkiet och Uganda. Vi i Sverige kan inte förhålla oss passiva inför folkets motstånd och regimernas våld.

Vi måste göra vad vi kan för att sätta press på de fundamentalistiska diktaturerna i Iran och Afghanistan och dess kvinnofientliga handlingar och Erdogans förtryck av kurder och oppositionella i Turkiet måste upphöra. I tysthet pågår organiserade attacker mot hbtqi-personer i Uganda som måste synliggöras och stoppas.

Vänsterpartiet står alltid upp för frihet, jämlikhet och jämställdhet, både i Sverige och i andra länder.

Vänsterpartiet Gävleborgs årskonferens riktar följande krav till regeringen:

• Fördöm de statligt sanktionerade morden på iranska medborgare. • Kräv omedelbar frigivning av samtliga politiska fångar ur turkiska och iranska fängelser.

• Ge asylsökande som söker skydd på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet skydd i Sverige.

• Ge asylsökande från Afghanistan skydd i Sverige.

Vänsterpartiet Gävleborgs årskonferens 2023-03-12

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan