Annons

Annons

Annons

Debatt
Åkesson och Kristersson försvarar gräddfiler i vården

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

SD:s högerregering har i riksdagen nu röstat ned vårt förslag som skulle förhindra dagens möjligheter för patienter med sjukvårdsförsäkringar att köpa sig förtur inom den offentligfinansierade vården. Dagens orättvisa ordning med gräddfiler inom svensk sjukvård kommer därmed att bestå.

Det lagstadgade målet för svensk hälso- och sjukvård är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Den som har det största behovet ska ges företräde till vården.

Regeringen tycker inte att principen om vård efter behov är värd att värna. För hade de tyckt det – då hade de stöttat våra förslag om stärkt demokratiska kontroll och mer rättvisa i sjukvården”, skriver Sanna Backeskog (S) och Kristoffer Lindberg (S). På bilden Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD).

Bild: Caisa Rasmussen/TT

Konkret innebär det att alla, på lika villkor ska få del av sjukvården. Tillgången till sjukvård ska inte få påverkas av din ålder, kön, förmåga att ta initiativ, utbildning eller betalningsförmåga. Det är så vår lagstiftning ser ut. Det är så det är tänkt att fungera.

Annons

Annons

Tyvärr vet vi att det inte fungerar så. Genom en privat sjukvårdsförsäkring kan den med hög inkomst och tillräckligt attraktiv sjukdomshistoria köpa sig en snabbare bedömning och behandling. I de fall vårdbesöket leder till en remiss kan försäkringspatienten använda denna hos andra vårdgivare.

Försäkringspatienter får i dag en snabbare vård i vårt offentligfinansierade hälso- och sjukvårdssystem. Det här har vi socialdemokrater försökt ändra på. Först 2005 genom en stopplag som genomfördes men som revs upp av Alliansregeringen. Sedan 2017 genom ett förslag som tyvärr röstades ned av de borgerliga och Sverigedemokraterna. Högerpartierna hävdade att de inte var bevisat att patienter med försäkring fick snabbare vård.

Under den senaste mandatperioden såg därför den S-ledda regeringen till att utreda frågan grundligt. 2020 genom Myndigheten för vård och omsorgsanalys. 2021 genom en statlig offentlig utredning och slutligen 2022 genom en lagstiftningspromemoria som togs fram inom Regeringskansliet. Därmed finns i dag ett gediget underlag som beskriver problemet och också väl genomarbetade lagförslag som skulle kunna åtgärda dagens brister.

Det är nu tyvärr tydligt att dessa förslag inte kommer genomföras. Den nya regeringen och dess stödparti SD är nöjda med dagens orimliga och orättvisa ordning.

Annons

De tycker att det är bra att personer med god hälsa och höga inkomster kan behålla nuvarande gräddfiler. De tycker inte att det är ett problem att kroniker och äldre personer får vänta längre. Regeringen tycker inte att principen om vård efter behov är värd att värna. För hade de tyckt det – då hade de stöttat våra förslag om stärkt demokratiska kontroll och mer rättvisa i sjukvården.

Sanna Backeskog, socialdemokratisk riksdagsledamot från Gävleborg

Kristoffer Lindberg, socialdemokratisk riksdagsledamot från Gävleborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan