665 000 kronor per kilo! Så mycket kostade guldet förra måndagen. Jag har inte kollat vad det är uppe i nu, men säkert har det stigit. Men så mycket är klart, att när guldet stiger, då finns det skäl att vara en smula orolig. Guld är det som kapitalismens drake i slutändan är mest intresserad av, särskilt i kristider.
665 000. Det är det högsta guldpriset någonsin vi talar om – även om det varit högt ända sedan Ryssland inledde kriget mot Ukraina.
Ett ord som antikapitalism förekommer inte längre i den politiska debatten. Ekonomisk demokrati, tanken att de som arbetar hop till rikedomarna ska ha rätt att vara med och bestämma över och fördela rikedomarna, är likaså praktiskt taget bannlyst ur det politiska språket.
Annons
Annons
Att guldpriset nu skjuter i höjden beror naturligtvis på den pågående bankkrisen. Flera amerikanska så kallade nischbanker har kollapsat och tagits över av myndigheterna och mycket kapital har gått upp i rök. Det svenska pensionsbolaget Alecta har mist kanske runt tio miljarder. Det är pengar, pensionspengar, som är helt borta. Bolaget försäkrar att det inte gör något. Det är så litet ändå, så marginellt…

Ett kilo guld! Draken törstar! Foto: Fredrik Sandberg.
Är det en begynnande global kris vi bevittnar början på? Det går inte att veta. I Europa flaggar nu jättebanken Credit Suisse för problem. Såväl den amerikanske presidenten som den svenska riksbankschefen vill dock lugna alla och säga att det inte är någon härdsmälta på väg. Allt är lugnt. Men just att de säger så väcker onekligen gamla spöken till liv.
Finanskrisen 2008 lamslog världen. I slutändan var det kanske bara stora kinesiska satsningar som den gången räddade situationen. Men sedan dess har Kina sina problem. Grundproblemet med vår tids kapitalism är helt enkelt att den i allt väsentligt består av transaktioner och spekulationer och att den reala ekonomin – det som skapar jobb och välfärd - oftast kommer i andra hand. Plötsligt kan enorma värden bara försvinna. Och försvinner för mycket, ja då blir det stopp i hela systemet.
Annons
Vad jag vet har expresident Donald Trump ännu inte yttrat sig i frågan om de kollapsade amerikanska bankerna. Det borde han. Det var nämligen just han och hans administration som 2018 lättade på restriktionerna för banker som Silicon Valley Bank, de restriktioner som tillkom efter krisen 2008. Trump hann med att avreglera en hel del, exempelvis även järnvägstrafiken i USA, vilket kan ha bidragit till den stora giftkatastrofen i East Palestine.
Annons
Ett ord som antikapitalism förekommer inte längre i den politiska debatten, trots att det för inte så länge sen ingick i den socialdemokratiska vokabulären. Ekonomisk demokrati, alltså tanken att de som arbetar hop till rikedomarna ska ha rätt att vara med och bestämma över och fördela rikedomarna, är likaså praktiskt taget bannlyst ur det politiska språket.
Sen skakar världen till när kapitalismen svajar till. Och varje gång det sker öppnas ett fönster mot mer grundläggande systemkritik. För hur det än är: Kapitalism tycks inte vara kompatibelt med en fungerande biosfär och med social hållbarhet i långa loppet.
Vi får se hur allt detta går. Guldpriset lär i alla fall stiga ett tag till.