Annons

Annons

Annons

Prisad kulturprofil har gått bort

Hoff Sven Hedlund avled natten mot söndag den 26 februari. Han blev 92 år.

Hoff Sven hade sina rötter i Strömsbro utanför Gävle. Sitt yrkesliv ägnade han åt reklambranschen och hade firma i Borlänge och senare i Leksand.

Hoff Sven hade en stark anknytning till Hjortnäs, utanför Leksand. Hans mor, Signe Hedlund, drev pensionat Hjortnäs gård, där Sven ofta vistades.

Annons

Annons

Vi minns Hoff Sven som en entusiastisk ambassadör för våra byar. Han grundade Hjortnäs Sunnanängs Hembygdsförening och dokumenterade mycket i byarna genom flera böcker som han gav ut. Han var också initiativtagare till alla skyltar och minnesmärken som finns runt om i Hjortnäs Sunnanäng.

Hoff Sven var också drivande i kulturfrågor när han senare flyttade från Hjortnäs till Leksand. Båten Vevkulla (som står vid södra brofästet i Leksand) är tillsammans med Leksands kommun Svens verk. För sina insatser som folkbildare fick han Region Dalarnas kulturstipendium 2012.

Hoff Sven var också konstnär och jobbade mycket med installationer och skulpturer. En del finns att beskåda  i Hjortnäs och på ett av båthusen strax norr om Hjortnäs Brygga.

Hoff Sven och hans hustru Margareta fick tre barn: Olof (i Karlshamn), Anders (i Falun) och Anne (i Hjortnäs).

Mats Rönnblad, Leksand

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan