Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Kd har blivit som en enda stor hjärnfjärt

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Det är ganska svårt att se framför sig hur Kristdemokraterna ska kunna återhämta sig. I alla fall med Ebba Busch som partiledare.

Man har väldokumenterade problem med både politik och person i partiet. Så sent som förra veckan fick partisekreteraren Johan Ingerö avgå efter en polisanmälan. Under tisdagen lämnade Ebba Busch besked om att det utöver polisanmälan från Sara Skyttedal också handlade om kompetensnivå.

Hur är det Ebba Busch? Är det något som vill ut igen?

Bild: Claudio Bresciani/TT

Ebba Busch har i sin tur gjort sig skyldig till förtal och valde att driva en utdragen process om ett hus.

Annons

Sedan tog hon sig genom valrörelsen genom att ljuga om allt från elbidrag och kärnkraft till matpriser.

Annons

Så nej. Ingen är jätteförvånad över att väljarna inte längre är övertygade om Kristdemokraternas förträfflighet. Idag ligger partiet under riksdagsspärren enligt mätningar.

Det är nästan så att man saknar tiden när Kristdemokraterna var mest kända för sitt abortmotstånd.

Och Ebba Busch gör sitt bästa för att krishantera. Men gör nog bara sakernas tillstånd värre. Senaste utspelet handlar om att det är dåligt att Sara Skyttedal är narkotikaliberal och att Ebba Busch tagit henne i örat.

Det är som att Kristdemokraterna blivit till en enda stor hjärnfjärt där inget hänger samman och allt som pyser ut ur partiet är kaos.

Det är nästan så att man saknar tiden när Kristdemokraterna var mest kända för abortmotstånd. Det handlade ju åtminstone om politik. Även om man men också förra vändan i regeringen slaktade 10 000 platser på äldreboenden, ökar antalet timvikarier i omsorgen så fort man får bestämma och har haft på agendan att höja matmomsen.

Det som händer nu är långt, långt från när Alf Svensson gick runt och hade något lite charmigt i blicken och människor kunde tänka sig att rösta på Svensson, även om man fick Kristdemokraternas unkna värderingar och politik på köpet.

Och det är kanske inte så konstigt att inte alla känner igen sig längre i partiet. För även om det är lätt att raljera över mycket som varit Kristdemokraterna genom åren har man alltid haft någon form av värdegrund med kristna förtecken. Men vad finns kvar av det idag?

Annons

Annons

När Ebba Busch avgår kommer hon göra det som Kristdemokraten som ville att polisen skulle skjuta skarpt oftare, bygga interneringsläger i samband med flyktingkrisen och som ljög väljarna fulla vid valet 2022.

Kristdemokraterna har onekligen färdats långt med Ebba Busch som partiledare.

Men inte åt ett håll som gör Kristdemokraterna relevanta i svensk politik.

Att bli kvinnornas alternativ till att rösta på Jimmie Åkesson är var inte en framgång.

Men det är vad som varit Ebba Busch stora politiska projekt.

Nu verkar den resan ha nått sitt slut.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan