Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Dåliga betyg? Då ska du inte få sommarjobb.

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Minst godkänt i matte, svenska och engelska för att få ett kommunalt sommarjobb. Det tycker Moderaterna är en bra idé i Stockholm.

De kommunala sommarjobben ska hjälpa unga att få ett jobb och erfarenhet att lägga till meritlistan. Jag vet inte hur det funkar i Stockholm. Men tyvärr var väl i alla fall på min tid det där jobb som ofta gick till ungar med kommunanställda föräldrar.

Ulf Kristerssons partikamrater tycker inte barn med dåliga betyg så jobba.

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Vi andra fick söka jobb på den öppna marknaden istället. Och det fanns de som uppskattade att man försökte manövrera sig fram helt utan föräldrarnas hjälp. Mannen som anställde mig som tidningsbud var en sådan individ. Han har betytt mycket för många har jag nästan 30 år senare insett. Vid samtal med en till Sverige relativt nyanländ visade det sig att samma man även gav denna individ ett av hens första jobb i Sverige.

Annons

Annons

Någon måste öppna dörren. Oavsett om det handlar om att var någon utan föräldrar med fina titlar, eller vara ny i ett land. Jag kommer alltid vara tacksam mot mannen som gav mig jobb som tidningsbud och minnas känslan av att ha landat det där jobbet.

Men jag minns alla min sommarjobb. LKAB, som krävde uppstigning 05, som gjorde att man snöt svart efter arbetsdagen. ICA, som fortfarande gör att jag aldrig plockar varan längst fram i butikshyllan eftersom en del av det jobbet var att placera den äldsta maten längst fram. Sameslöjdsaffären, all kunskap det gav mig om samiskt konsthantverk och service att arbeta där.

Vissa jobb var roliga, vissa lärde mig vad jag absolut aldrig ville jobba med igen, men de gav mig alla något.

Så när jag läser om de där betygskraven för kommunala feriejobb som Moderaterna vill införa tänker jag mest på hur knäppt det är. Det kan fungera motiverande! utbrister Moderaterna. Den som inte har nog höga betyg ska istället läsa upp betygen på lovet!

Just.

Vad Moderaterna inte riktigt verkar ha koll på är att sommarjobbspengarna för vissa barn och ungdomar är helt nödvändiga. För vad man lär sig tidigt med fattig förälder är att inte belasta deras ekonomi mer än absolut nödvändigt.

Jag kommer alltid vara tacksam mot mannen som gav mig jobb som tidningsbud.

Unga med bra betyg brukar ha ganska goda förutsättningar att lyckas hitta ett sommarjobb på egen hand. Det är inte de som behöver de kommunala feriejobben mest. Det är istället unga med sämre betyg, som kanske har svårare att ta för sig eller inte har föräldrar med kontakter som kan ge deras barn sommarjobb. Godkänt i matte, svenska och engelska är såklart inte ett särskilt högt ställt krav, men det säger så oerhört mycket om vilken medelklassig verklighet Moderaternas tankar rör sig i. Ett annat bra exempel på det är Moderaternas kritik i Gävle mot frukost i skolan.

Annons

Annons

Att få ett arbete är ett sätta att växa. Det ställs krav på dig och finns förväntningar. Går det inte bra i skolan, men bra på sommarjobbet, gissar jag att det kan betyda viktigt självförtroende och uppmuntran till att fortsätta kriga sig fram genom skolan. Det betyder också för vissa barn och unga viktiga pengar.

För vad Moderaterna också tycks glömma bort är att unga med bra ekonomi hemma ofta inte använder vare sig hela eller delar av sommarlovet till att jobba. De är lediga, de åker på språkkurser föräldrarna betalar, de seglar, de är i familjens sommarhus, reser utomlands, badar, umgås med sina vänner och så vidare, och så vidare.

De kan välja att jobba. Om de vill.

Men de måste inte.

Så ser inte loven ut för alla barn.

Vilket Moderaterna uppenbarligen inte har någon som helst jävla aning om.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan