Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
SD:s fläskkotlettsfrisyrer kan ingenting om LKAB

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Göran Persson är ordförande för det statliga bolaget och kassakon LKAB.

Det sticker uppenbarligen i ögonen på Sverigedemokraterna, som krävt att han ska bytas ut.

Jimmie Åkesson styr ett parti som vill rensa ut sina politiska motståndare.

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Jag var ingen varm anhängare av Göran Persson som partiledare. Han styrde Socialdemokraterna med järnhand rakt ner i diket. Under Persson rörde sig Socialdemokraterna allt längre högerut på den politiska skalan. Tandvården avreglerades och blev svindyr. Skolan släppte alla ambitioner om att utgöra vägen till ett liv du själv valt, istället för det liv din klassbakgrund dikterar. Integrationen misslyckades. Klassklyftorna växte. Göran Persson och hans hov styrde Socialdemokraternas resa höger ut. Efter sig lämnade han ett toppstyrt parti som hade förlorat sin identitet och delar av sitt existensberättigande.

Annons

Annons

Det här handlar om ett nazistparti som agerar precis som nazister gör.

Men Göran Persson är smart. Och han har lång bakgrund inom politiken på högsta nivå. Dessutom är han kunnig rörande industrin och dess villkor. Och viktigast av allt; Göran Persson pratade tidigt, tidigare än många andra svenska politiker, om ett grönt folkhem och vikten av grön omställning. Vad Göran Persson sa för 20 år sedan i samband med partikongressen i Malmö, är precis den utveckling vi är inne i just nu. Han är med andra ord mer kvalificerad än många, många andra att leda ett bolag som LKAB mitt i den svenska nyindustrialiseringen med gröna förtecken.

Oavsett vad man tycker om hans politiska gärning.

Sverigedemokraternas motiv till att Göran Persson ska sparkas är att han enligt dem duckat för samordning med regeringen kring Hybrit och verkar se LKAB som del av Socialdemokraterna. Det visar hur lite SD-gossarna med fläskkotlettsfrisyrer och kostymer kan om LKAB.

För även om LKAB styrs av män som Göran Persson, är de som besitter den verkliga makten i bolaget gruvarbetarna. Utan deras arbete, inget LKAB, inga vinster till staten. Gruvarbetare vet sitt värde, och ställer också krav på LKAB i enlighet med detta.

Gruvarbetarna i Kiruna förändrade villkoren för hela den svenska arbetsmarknaden genom sin strejk vid årsskiftet 1969. Man var starkare än både facket och svenska staten och tvingade fram bättre arbetsvillkor för både sig själva och övriga arbetare. Den som vet något om LKAB, vet också att vare sig LKABs styrelseordförande eller regeringen är mer än undersåtar till gruvarbetarna.

Annons

Annons

Men Sverigedemokraternas krav på att Göran Persson ska sparkas visar vad Sverigedemokraterna är för typ av parti. Man hatar vänstern. Och alla som representerar vänstern. Och man kommer genomföra utrensning när man får möjlighet. Det är i ljuset av detta Sverigedemokraternas krav ska ses. Inte som en affärsstrategiskt viktig fråga. Inte som en fråga om LKABs samarbete med regeringen.

Det här handlar om ett nazistparti som agerar precis som nazister gör. Man rensar ut. Man pekar ut politiska motståndare som viktiga att göra sig av med. Man hittar på anledningar för att det ska framstå som både rationellt och välmotiverat.

Och den som lyssnar på vad Sverigedemokraterna har att säga är inget annat än deras nyttiga idiot.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan