Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Jimmie och Ulf gör kvinnorna till förlorare

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

”Män i alla samhällsklasser har ökat sina inkomster betydligt mer än kvinnorna.”

Den meningen kan läsas i tankesmedjan Arena idés rapport ”På arbetarkvinnornas bekostnad”. Den säger en hel del om hur det är att vara kvinna i Sverige. Precis som statistiken från SCB som lyfts som visar att 25 procent av svenska kvinnor i åldern 30-49 år inte har ekonomiska marginaler för att klara av att betala en oväntad utgift på 13 000 kronor. Det betyder bland annat att inte kunna betala en större tandläkarbehandling i dagens Sverige. Vilket också rapporten visar är något som kvinnorna avstår från. Organisationen "Makalösa Föräldrar" som är en organisation för ensamstående föräldrar har genomfört en undersökning som visar att hela 6 av 10 ensamstående mammor avstår från tandläkarbesök av ekonomiska skäl. Välfärden omfattar inte alla. En utveckling som över tid blivit allt mer tydlig. Vi avvecklar vår välfärd. Istället för att utveckla den.

Annons

Annons

Statsminister Ulf Kristersson, och han som styr Sverige på riktigt.

Bild: Caisa Rasmussen/TT

Samtidigt ökar kostnaderna för el, hyra, lån, och mat. Den svenska prisutvecklingen på mat är i sig ett häpnadsväckande kapitel. När Coop, ICA och Axfood pressades av opinionen visade det sig att de stigande matpriserna inte alls var en utveckling driven av ökande kostnader i alla led. När opinionen tryckte på gick det helt plötsligt kalasbra att sänka priset på en rad varor från en dag till en annan. Bara sådär. Vilket tydligt visar att girighet, snarare än ökade kostnader, är vad som gett oss snabbt stigande matpriser i Sverige.

Kris är inte kris för alla. För vissa är det en möjlighet att bli ännu rikare. Och den möjligheten har matjättarna som dominerar den svenska marknaden försökt utnyttja till max. Samtidigt som den ensamstående mamman får äta gröt för att ha råd att ge barnen bra mat.

Fy fan. På ren svenska.

Sverige har blivit ett klara dig själv-samhälle där den med högst inkomst och utbildning klarar sig bäst.

Här skulle man lätt kunna tro att en man som Jimmie Åkesson och hans parti som säger sig värna vanligt folk och deras intressen och som dessutom behöver kvinnliga väljare skulle visa lite engagemang.

Annons

Så är det inte.

Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna är mer intresserade av saker som folkräkning. Det säger ganska mycket om vilken typ av parti Sverigedemokraterna är. Och precis som det konstateras i rapporten är det män, medelklass och rika som prioriteras i Tidöavtalet. Bilägare, bostadsrätts- och villaägare, höginkomsttagare som 1 januari fick sänkt skatt med många hundralappar. Regioner och kommuner underfinansieras dessutom. Organisationer ansvariga för vården och omsorgen där många kvinnor arbetar. Och kvinnor också är beroende av för att kunna arbeta.

Sverige har blivit ett klara dig själv-samhälle där den med högst inkomst och finast utbildning klarar sig bäst. Oavsett om tanden går sönder, mamma behöver plats på äldreboende eller barnen ska skickas till skolan.

Nästa vecka blir det budgetpromenad.

Räkna inte med någon hjälp från Ulf och Jimmie om du är arbetarkvinna. De har sina prioriteringar klara för sig.

När Jimmie och Ulf får bestämma är det de som har mest som också får mest.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan