Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Patrik Stenvard letar pantburkar

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Administrationen i Region Gävleborg ska utredas. Underskottet går mot 700 miljoner. Att se över administrationen kan spara 20-100 miljoner. Det är ett spann som inte är riktigt seriöst, givet vidden. Och det troliga är därför också att det förmodligen handlar om besparingar i storleksordningen 20, snarare än 100 miljoner.

Att Patrik Stenvard rotar efter pengar i administrationen är lite som att leta pant för att finansiera köp av sjötomt i Bönan.

Bild: Jerry Brodin

Men att rota efter pengar att spara i administrationen för att försöka täcka det enorma gapet i regionbudgeten är lite som att bestämma sig för att finansiera en sjötomt i Bönan genom att leta pantburkar.

Annons

Det här säger något om seriositeten i Moderaternas politik.

Efter budgetpresentationen borde det mullra i Gävleborg. Men det gör det inte. Stenvard tänker istället se över kopieringskostnaderna.

Annons

För det stora problemet är inte administrationen i Gävleborg. Att man så ivrigt haft det som ett vallöfte att genomlysa administrationen och nu gärna pratar med media om utredning och sparspann är ren populism. Men de flesta människor begriper nog ändå att administration är en del av organisationen som faktiskt är ganska viktig för att få en verksamhet att rulla runt. Även om det när det krävs besparingar är lika självklart att genomlysa samtliga delar av en organisation. Så även administrationen.

Patrik Stenvard och hans kumpaner kommer dock inte hitta pengarna de söker i administrationen. Pengarna som krävs för att rädda vården i Gävleborg sitter regeringen på i form av statsbidrag. Men några statsbidrag blev det inte i vårändringsbudgeten. Trots bland annat stigande pensionskostnader. Det betyder att Ulf Kristersson, Jimmie Åkesson, Johan Pehrson och Ebba Busch skiter i både Patrik Stenvard och Gävleborgarna.

Patrik Stenvard verkar av allt att döma tycka det är ok. Efter budgetpresentationen borde det mullra i Gävleborg. Men det gör det inte. Istället ska Stenvard se över kopieringskostnaderna och om det kanske går att sparka någon administratör eller någon på ekonomiavdelningen, vilket är vad översyn av administrativa kostnader brukar betyda. Rubriken i tidningen blir "Regionen sätter press på administrationen" när den i själva verket borde vara "Stenvard sätter press på regeringen".

Annons

Annons

Det är så svagt.

I Gävleborg ligger inte Moderaternas lojalitet med sina väljare och människorna som bor här. Människor som kommer se vården försämras i en region som redan före Moderatregeringen haft problem med bland annat rekryteringen av läkare.

Nej, Moderaternas lojalitet ligger på annat håll. Den ligger hos regeringen och partihögkvarteret i Stockholm. Hur tongångarna bland Gävleborgsmoderaterna ser ut visar Patrik Stenvards partikamrat William Elofsson i Gävle kommun tydligt:

"Som kommunpolitiker välkomnar jag att man lägger en stram och återhållsam statsbudget just för att få bukt med inflationen."

Ulf Kristersson måste vara helt tårögd över lojaliteten bland hans grabbar i Gävleborg. De samarbetar villigt med Sverigedemokraterna.

Och skiter i hur det blir med vården, skolan och omsorgen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan