Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Jimmies gäng hatar till och med barn som säljer Majblommor

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

”Det är typ som att man vinner på lotteri. Man hjälper andra barn och får pengar själv.”

Så beskriver 12-årige majblommeförsäljaren Murhaf Hamid i SVT hur det är att sälja Majblomman.

Och som han sålt. När det här skrivs har han sålt majblommor för 1,9 miljoner kronor enligt Aftonbladet. Av den försäljningssumman får han själv en provision på 10 procent och den dricks som lämnas till honom.

Majblomman tar vid där samhället slutar. Murhaf Hamid hade sålt Majblommor för 1,9 miljoner när den här artikeln skrevs.

Bild: Johan Nilsson/TT

Det gick trögt i början för Hamid. Han blev också otrevligt bemött när han försökte sälja blommorna i Glimåkra där han bor. Hamid är född i Sverige, men familjen är asylsökande. En av familjens bekanta, asylsamordnaren Leila Orahman, såg att Hamid var nedstämd och lade ut ett inlägg i sociala medier som blev viralt. När Sydsvenskans ledarskribent Moa Berglöf delade tidningens reportage om Murhaf Hamid var två medlemmar i Sverigedemokraterna snabbt framme med sitt hat. Så här skrev två vuxna kvinnor i SD om Murhaf Hamid:

Annons

Annons

”Han har väl sålt till alla sina släktingar här i Sverige.”

”Och varför en jävla blatteunge..skulle vara en vit och svensk på bild..jävligt trött på all reklam också med bara negrar och hucklekärringar..”

Det känns svårt att återge de där orden. Men det är nödvändigt att göra det för att sprida vad Sverigedemokraternas medlemmar faktiskt står för. Så att du kan ta ställning till om det här verkligen är det Sverige du vill leva i. Ett där man till och med hatar barn som säljer Majblommor.

För du måste ta ställning. Det här är det Sverige Sverigedemokraterna bygger. Antingen är du för det. Eller också är du mot det. Det finns inget mellanting. Det här är värderingarna som finns i partiet. Det här är det parti som styr regeringen. Att Sverigedemokraterna varit snabba med att meddela media att man nu tittar på medlemmarnas uttalanden gör ingen skillnad. Det här är inte första gången och heller inte sista gången Sverigedemokrater uttrycker sig på det här sättet. Eftersom det här är vad partiet är.

Majblommans verksamhet har funnits sedan 1907 och fortsätter tyvärr vara en viktig organisation för alldeles för många barn i Sverige. Majblommans arbete mot barnfattigdom borde inte behövas i ett riktigt välfärdsland, men det gör det. Pengarna som Majblomman samlar in går forskning men också till saker som nya fotbollsskor, barnkalas, avgiften till fritidsaktivitet eller en ny jacka.

Annons

Jag köper varje år Majblomma. För att jag vet hur det är att växa upp med en förälder med knapp ekonomi eftersom jag själv har gjort det. Vi hade mycket kärlek och omsorg i hemmet jag växte upp i. Det fanns alltid mat i kylen och vi var hela och rena. Men vi hade inte mycket pengar. Och det gjorde ont att se mamma tvingas välja bort så mycket för sig själv. Så jag började tidigt jobba på helger och sommarlov för att inte belasta hennes ekonomi mer än nödvändigt. Har man vuxit upp i fel ände av svensk ekonomi glömmer man det aldrig. Och vill heller inte att någon annan ska behöva växa upp där.

Men barn fortsätter göra det. Och där samhället tar slut, tar Majblomman vid. Så att ett barn kan få gå på en fritidsaktivitet fast familjen inte har råd. Eller få en ny jacka.

I år köpte jag min Majblomma digitalt av Murhaf Hamid. För att det kändes viktigt att visa honom att det finns ett annat Sverige än de otrevliga vuxna han mötte i sin hemby och Sverigedemokraterna som attackerat honom på nätet.

Varm, varmt lycka till i livet Murhaf Hamid.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan