Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
SVT rapporterade om Eid – ni kan aldrig ana vad som hände sen

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Reportaget SVT Gävleborg gjort om Eid är väldigt bra lokaljournalistik i all sin enkelhet. En familj i Sandviken ska fira Eid, men får inte tag på bakverken de vill ha i vare sig hemstaden eller Gävle. Så de gasar iväg med bilen till Västerås istället.

I det nya, lite brunare Sverige blir det snabbt ett jävla liv i kommentarsfältet.

Noor Alhaj Ibrahem intervjuas, en härlig person av allt att döma med skrattet nära till hands. En lika härlig dotter som tycker det är bra, men också lite konstigt att åka så långt för dessert.

Kvinna i Pakistan med hennatatuerad händer vid bön i samband med Eid al-Fitr.

Bild: K.M. Chaudary

Annons

På måndagen ser jag klippet dyka upp i gruppen #jagärhär på Facebook, som försöker hyfsa samtalsklimatet på nätet genom att gå in i kommentarsfält i sociala medier och bidra med positiva röster.

Annons

Det behövs. Så även i SVTs kommentarsfält om den allt annat än kontroversiella Eid-nyheten. Det här är liksom inte ett Uppdrag granskning-knäck, det är må bra-tv och allmänbildning om Eid-firandet, där några av alla svenskar som firar högtiden intervjuas.

Fullkomligt okontroversiellt.

Så icke i det nya, lite brunare Sverige.

I det nya, lite brunare Sverige blir det snabbt ett jävla liv i kommentarsfältet. Nyhetsvärderingen ifrågasätts, de som medverkar ifrågasätts, allt ifrågasätts.

Det är så sjukt deppigt att läsa.

SVT har ett demokratiskt uppdrag. Oavsett vad vissa svenskar tycker, finns det andra svenskar som firar Eid.

Varför ska det inte rapporteras om av SVT? Varför ska en viss del av svensk verklighet inte skildras? Varför ska Eid mörkas? Sånt brukar ju för övrigt Sverigedemokrater vråla att medierna gör, mörkar. Nu är det istället något man kräver att SVT ska göra, det vill säga mörka att det firas Eid i Sverige.

Det finns verkligen ingen som helst logik i Sverigedemokraternas tankevärld.

SVT har gjort reportage om andra svenska högtider. Tjurrusningen efter surströmming renderade också reportage i höstas. Det här är vårt Sverige. Surströmmingspremiär och eid, julafton och pesach. Och det är viktigt att hela Sverige skildras, särskilt av ett mediebolag som SVT.

Annons

Det här är så skenheligt dessutom. På varje IKEA-varuhus runt om i världen finns svenska produkter. Att bo utomlands betyder inte att svenskar slutar fira sina högtider och att samtliga ens traditioner kastas över bord. Svenska kyrkan finns representerad över världen. För att svenskar i utlandet kanske vill prata med en svensk präst.

Annons

Men kommer någon till Sverige och vill fira sina högtider är brunhögern direkt där och skriker om att ta sedan dit man kommer.

Muslimhatet i Sverige är ett problem. För det här handlar om ren och skär islamofobi. Det är så extremt ovärdigt att läsa kommentarerna hos SVT Gävleborg. Men kommentarerna visar också hur viktigt det var att SVT Gävleborg gjorde sitt reportage.

Men ändå, är det verkligen på den här nivån vi lagt oss nu? Att det inte ens går att göra ett mysreportage om högtidsfirande utan att en hel hög islamofober och rasister bränner rakt in i kommentarsfältet och börjar skrika?

Det här är verkligen inte mitt Sverige.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan