Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Sverigedemokraterna verkar hata vanligt folk

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Säga vad man vill om Jimmie Åkesson, men när han väl dyker upp är han i alla fall tydlig.

Som nu senast, om vindkraften.

Problemet är bara att varje gång han och hans partikamrater öppnar munnen är det enda man kan tänka:

De måste verkligen hata vanligt folk.

Knacka aldrig på Jimmies dörr.

Bild: Anders Wiklund/TT

För varför sänker man annars skatten för de allra rikaste svenskarna? Som man gjorde vid nyår. 1400 kronor rakt ner i plånboken på den som tjänar 60 000 i månaden, med kärlek och varma hälsningar från Jimmie Åkesson.

Varför ger man inte vården och omsorgen resurserna som behövs?

Annons

Och om Jimmie Åkesson bryr sig om vanligt folk, varför lovar han stoppa vindkraftutbyggnaden i Sverige, som om vi ska vara ärliga rika gnäller allra mest om. Det är liksom ingen slump att moderatpolitiker i kustkommuner är Jimmies bästa vänner i den här frågan. Eftersom det eventuellt skulle kunna störa havsutsikten från dyra sjötomten med en prick långt, långt i fjärran.

Annons

Det är ganska deppigt att Jimmie Åkesson ligger bakom svenska folket i utveckling. Men det blir väl så om man mest sitter och tänker på invandring hela dagarna.

Jimmie Åkesson vill alltid att det ska se ut som om han och hans Lundakompisar i Sverigedemokraterna står på arbetarnas sida. Han pratar gärna om vanligt folk, men driver konsekvent en politik försämrar villkoren för vanligt folk. Att han vill stoppa "väderberoende kraft" som han och partiet kallar gröna energikällor som vind- och solkraft är ett bra exempel på det.

För vad det betyder är dyrare el för vanligt folk. Vanligt folk som för övrig i många fall sett vindkraftparker dyka upp i närområdet och installerat solceller på sina tak.

Det är ganska deppigt att Jimmie Åkesson ligger bakom svenska folket i utveckling. Men det blir väl så om man mest sitter och tänker på invandring hela dagarna. Det är lätt att man missar saker då som händer i samhället.

Föga förvånande har inte Jimmie Åkesson energiexperterna med sig heller. Men det behövs inte någon ingenjörsexamen för att inse att en bred energimix gör svensk elförsörjning mindre sårbar och dessutom mindre beroende av diktaturer. För Jimmie verkar inte riktigt vilja prata om att vindkraft är något som gör oss mindre beroende av diktatorer som Putin. Nu tycker väl kanske inte Sveriges Putinvänligaste parti att Putinberoendet är ett problem. Men det gör nog de flesta demokratiskt lagda människor. Ju mer energi vi kan producera själva, desto mindre blir vårt beroende av uran, gas och olja. Det är bra för klimatet, men det är också bra för demokratin eftersom stora delar av världens fossila energireserver finns under fötterna på diktatorer. I Ryssland finns exempelvis 40 procent av världens naturgastillgångar.

Annons

Annons

Varför säger Jimmie Åkesson då att man vill stoppa vindkraften? För att han är populist. Då kan man säga vad som helst, utan att behöva backa upp det. Det här utspelet handlar mer om nästa val, än om framtiden för svensk industri. Det är inte seriöst. För även om Sverigedemokraterna är nyssnazistpopulister är de inte helt dumma i huvudet. Tvingas människor välja mellan utsikt över vindkraft eller ett kärnkraftverk är valet nog enkelt för de flesta. Och ska svensk industri, som står för många viktiga jobb i Sverige, utvecklas krävs energi. Sånt här vet Jimmie också, men just nu hatar svenskarna vindkraften mest, och då är det det Jimmie pratar om.

Och svenskarna, ja de behöver bestämma sig.

För det går inte att gnälla över höga energipriser och vilja ha kvar jobben i industrin. Och samtidigt säga nej till alla försök att skapa en bred energimix.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan