Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Vad bra det går för Ulf att tygla Jimmie

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Dags för Swexit! I alla fall verkar Jimmie Åkesson tycka det. Det är trots allt vad en politiker som säger att det är dags att utvärdera det svenska EU-medlemskapet menar.

Efter att ha strulat till Sveriges Nato-process ger sig Jimmie Åkessons parti nu på att försöka veva igång en Swexit-opinion.

Perfekt. Precis vad Sverige behöver i ett läge där det mesta redan tack vare Tidö-gänget inte fungerar.

Givet att stora delar av Kristerssons arbete går ut på att släcka bränderna Jimmie fjuttar igång är den här munderingen lämpligare än kostym.

Bild: Pontus Lundahl / TT

Svenskarna har genom åren varit ganska svalt inställda till EU. De mest engagerade svenskarna har varit Liberalerna och Ja till EMU-gänget i Socialdemokraterna och diverse ledarskribenter.

Annons

Annons

Vad gäller övriga svenskar har opinionen svängt mellan avog, irriterad över detaljstyrning och ointresserad. Om vi ska vara helt ärliga.

Efter att ha strulat till Sveriges Nato-process ger sig Jimmie Åkessons parti nu på att försöka skapa någon form av Swexit-opinion.

Men Jimmie Åkesson kan sitt land. Och kanske framför allt sina väljare. Och bland dem är EU-motståndet självklart. Så när Jimmie Åkesson skriver på Aftonbladet Debatt om att ”Det handlar inte längre om vad vi kan göra för EU, utan snarare vad EU kan göra för oss.” vet han exakt hur de orden landar.

Men Sverigedemokraterna blir allt mer av ett problem för Tidögänget. Regeringen och dess politik styrs av Jimmie Åkesson. Och han skiter uppenbarligen fullkomligt i sina Tidökompisar, oavsett om det handlar om vindkraften eller EU.

Plötsligt vaknar även Johan Pehrson till. Han verkar tycka att vi istället ska börja prata EMU-frågan igen och rycker ut i SVT:

”Det är helt uteslutet att vi skulle ompröva vårt EU-medlemskap. Det vi måste ompröva är om vi ska ha euro eller inte. Vi blir bara kollektivt fattigare med en allt för liten valuta i en stor värld.”

Öh?

Johan Pehrson verkar ha sovit när vi andra folkomröstade om EMU.

En omröstning Socialdemokraterna knappt överlevde internt givet slitningarna inom partiet och där svenska folket gav tydligt svar. Trots ja-sidans enorma ekonomiska kampanjövertag sa svenska folket nej.

Annons

Annons

Men Johan Pehrson nöjer sig inte med att drömma om ett svenskt EMU-medlemskap. Han älskar, som sann Liberal, EU gränslöst. Och klämmer också därför till med ett ”Jimmie Åkesson säger att EU:s inflytande över Sverige har blivit för stort, jag säger att Sveriges inflytande över EU borde bli större.”

Vi är ett pytteland i EU. Ett pytteland i vilket Johan Pehrson leder ett pytteparti. Vad Johan Pehrson tycker spelar ingen roll.

Ulf Kristersson är statsminister och leder det här gänget. Eller, leder är ett väldigt starkt ord i sammanhanget, vilket vi snabbt kan se bara efter tisdagens EU-turer där Jimmie verkar vilja lämna EU och Johan vill gå med i EMU.

Swexit nästa?

Inget är längre omöjligt med pajasgänget Kristersson basar över.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan