Annons

Annons

Annons

krönikaÄrligt snack

Linda Lundin
Därför gör vi ”Ärligt snack”

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Vem ville bli astronaut som liten? Vem blev förbjudet kär i en kille från en annan religion som tonåring? Vem drog till Turkiet utan att föräldrarna visste det för att hitta sin man? Vem har haft det starka drivet att skapa sitt egna jobb utifrån visioner och värderingar?

I podden Ärligt snack får du svar på det.

Najiba Mansouri, Nazli Badikanli, Shaimaa Jany och Ayysha Badra lanserar ihop med Arbetarbladet podden "Ärligt snack".

Ni möter fyra modiga Sandvikenkvinnor som delar med sig av både roliga minnen och upplevelser och starka berättelser från sina liv och sin vardag.

Det var ungefär ett år sedan som idén föddes. Jag var på kurs i digital innovation genom Nordiskt journalistcenter. Första träffen var förlagd till Århus i Danmark.

Annons

Annons

Jag fick höra om en lokal tv-kanal hade startat en podd med ett gäng kvinnor, alla med utländsk bakgrund, som förde samtal kring olika ämnen.

Jag skummade igenom några avsnitt, förstod inte många ord eftersom det var på danska, men fastnade direkt – för konceptet.

Är det någon svag punkt vi i lokalmedia liksom riksmedia har så är det att journalister generellt är en väldigt homogen grupp. Trots kraftansträngningar har branschen extremt svårt att hitta reportrar med utländsk bakgrund och en god kunskap i till exempel arabiska.

Det gör att vi kan skriva hur många artiklar eller göra hur många radioinslag som helst om Eid, festen som avslutar Ramadan. Men det kommer vara väldigt svårt att berätta om det med ett inifrånperspektiv.

För att spegla hela samhället behöver vi också representeras av personer från alla olika kulturer och delar av samhället.

Därför är det just Ayysha Badra, Najiba Mansouri, Shaimaa Jany och Nazli Badikanli som pratar i Arbetarbladets nya podd från Sandviken. De tillför nya och perspektiv och breddar den bevakning vi som lokaltidning traditionellt har av orten.

De här fyra kvinnorna hade aldrig träffats innan jag förde dem samman på en dejt i min trädgård hemma i Barrsätra för ett år sedan. De hade heller aldrig pratat i någon podd. Jag har aldrig gjort podd förut.

Det är med extrem stolthet jag nu är med och delar resultatet av vårt gemensamma arbete det gångna året.

Annons

Under den allra första inspelningen för ungefär ett år sedan.

Bild: Linda Lundin

Annons

Det finns fyra färdiga avsnitt som vi kommer publicera under våren och försommaren. Men det första avsnittet hör du live på vår releasefest: i dag lördag, 6 maj, klockan 13 på Nya bokhandeln i Sandviken får du chans att hänga med oss!

Och vilken styrka de här fyra förmedlar och hittar i samtalet mellan varandra. Nu vill de föra ut hur viktigt det är med ärligt snack.

Jag utlovar en podd med skratt, gråt och massvis med inspiration och pepp, särskilt till alla unga kvinnor och kanske lite extra till dig som inte är född i Sverige eller har föräldrar från ett annat land.

Om du vill få de rykande färska avsnitten direkt till dig – prenumerera på vårt poddnyhetsbrev genom att fylla i foprmuläret här nedanför.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan