Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Jimmie och Ulf är lojala med de rikaste i Sverige

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Sverige är i kris. Många regioner kommer gå på knäna i år på grund av att regeringen inte skjuter till statsbidragen som krävs. Region Gävleborg kommer gå back 700 miljoner. Och har även utan den typen av underskott enorma problem med att bland annat rekrytera läkare.

Sånt här skulle man lätt kunna tro intresserar SVT. Vi har kommit ut på andra sidan en pandemi. Och brunhögern lärde sig ingenting av den. Istället för statsbidragen som krävs, blev det 0 kronor i tillskott i vårändringsbudgeten.

Andersson var arg under SVT-debatten. Det är bra.

Bild: Pontus Lundahl/TT

Regionalt tar SVT stort ansvar och rapporterar om medborgarnas vardag och lyfter frågorna vi funderar över. På Gärdet i Stockholm där SVT-huset är det mer tveksamt. Där vandrar människor runt i en helt annan vardag än den många svenskar möter. Av ämnesvalen för söndagens debatt att döma. För något skevar när man tycker att en partidebatt i SVT våren 2023 ska handlar om kultur, klimat, hushållens plånbok och integrationen.

Annons

Annons

Säg att du är medelklass och bor i en region och stadsdel där all samhällsservice funkar, utan att säga det. Så att säga.

Vad Ulf Kristersson säger, är att vi inte kan vänta oss ett skit av hans regering och Jimmie Åkesson som styr den.

SVT engagerar. Men är också under attack från högern. Public service ska utredas och det finns få saker Sverigedemokraterna verkar hata mer i mediefloran än Public service. Man vill kontrollera, man vill styra, Jimmie Åkesson vill lägga ner P3, SD eldar under sina väljares vrede och deras misstro mot media. Trots att media inte gör något annat än vad de alltid gjort i modern tid, granskar objektivt. Även under debatten lyckades Jimmie Åkesson Public service när han lyfte att man behöver fundera över om man kan stärka sitt oberoende, för att stärka förtroendet hos alla väljare och inte bara vänsterväljare. Ett onekligen elegant sätt att misstänkliggöra SVT, i SVT.

Men SVT Agenda måste ha gjort SD lite gladare. Här gavs alla möjligheter att prångla ut både hbtqi- och migrations-hatet som finns inom SD och bensinkärleken.

Vilket Jimmie Åkesson också gjorde. Och det är inget annat än sjukt att sagostunder för barn blivit en fråga som partiledare diskuterar. Kulturen ska vara fri. Men inte ens det är längre en självklarhet i det blåbruna Sverige.

Annons

Magdalena Andersson var arg under debatten. Och hon är bra då. Vi är väldigt många svenskar som är förbannade över klyftor och nedmonteringen av vård och omsorg och regeringens prioriteringar. Att det går dåligt för Tidögänget i opinionen visar det tydligt. Men det betyder också att Socialdemokratin måste vara ett parti på offensiven. Att Andersson hamrar in att Ulf och Jimmie faktiskt sänkte skatterna för de rikaste i januari är viktigt. Det är en sänkning som behöver synliggöras igen, och igen. Eftersom det är så fördelningspolitiskt pervers politik som tydligt visar var både Ulf Kristerssons och Jimmie Åkessons lojalitet ligger.

Att Ulf Kristerssons viktigaste fråga till Andersson var om hon kommer höja skatten visar det också. Att Ulf Kristerssons svar på om man gör tillräckligt för svenskarna i krisen är att man gör rätt saker visar det.

Vad Ulf Kristersson säger gång på gång är att vi inte kan vänta oss ett skit av hans regering och Jimmie Åkesson som styr den.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan