Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Hur man slår ihjäl demokratin med SD

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Det fanns en tid när M, KD och L var självklara försvarar för demokratin. Röster som förvisso stod långt ifrån vänstern. Men inte hade som mål att slå ihjäl vänstern genom att stifta lagar som slår mot dem, när man sitter i regering.

Jag är mycket, mycket kluven till att partier finansierar sin verksamhet genom spel. Det finns något skitit i det, eftersom spel är riggade för att de allra flesta ska förlora. Såklart. Inget konstigt i det, annars skulle det inte gåt att tjäna pengar på spel. Men spel är på många sätt sorgligt, och det blir därför också svårt att vara odelat för att partier tjänar pengar på det.

Men så ser det ut.

Och så har det sett ut länge. Vilket också gör det till en del av demokratins spelregler i Sverige.

Annons

Ulf Kristersson är på väg att försvaga svensk demokrati för SDs skull.

Bild: Nicklas Thegerström/TT

Annons

Nu vill Sverigedemokraterna förbjuda partilotterier. Det enda syftet med det är att slå mot Socialdemokraternas finansiering.

Man kan tycka vad man vill om Socialdemokraterna, eftersom vi lever i en demokrati. Men Sverigedemokraternas förslag visar tydligt att man, i likhet med andra auktoritära rörelser, inte är några försvarare av demokratin. Och därför också med självklarhet använder regeringsinflytandet man har för att försvaga sina politiska motståndare.

Tobias Andersson i Sverigedemokraterna är väldigt, väldigt tydlig med att det enda syftet med förslaget är att frånta Socialdemokraterna en viktig inkomstkälla.

Och de borgerliga partierna tänker nu springa Sverigedemokraternas ärende. Trots att det betyder att även Moderaternas lotteri i så fall kommer skrotas. För 2020 startade Moderaterna själv ett eget lotteri. Man är alltså inte motståndare mot partilotterier. Men nu vill man ändå förbjuda partilotterier. För att Sverigedemokraterna kräver det. Man är pressade av Sverigedemokraterna till att utreda och lägga fram ett förslag om det. Vilket betyder att det är så viktigt att sitta i regeringen just nu, att man inte ser att lotteriförbudet Sverigedemokraterna kommer försvaga även Moderaterna. Vilket Sverigedemokraterna är största vinnaren på.

Finns det någon gräns för vad man är beredd att göra för att få fortsätta regera med SDs stöd?

Annons

Annons

Det är ett oerhört märkligt skede vi är inne i just nu politiskt. Hur kunde Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna bli så fullkomligt principlösa partier att man till och med är beredda att försvaga demokratin för att behaga Sverigedemokraterna?

Finns det någon gräns för vad man är beredd att göra för att få fortsätta regera med Sverigedemokraternas stöd? Finns det några principer överhuvudtaget som anses okränkbara?

Det blir allt svårare att se att det skulle göra det.

Vilket mörker som faktiskt fallit över Sverige visar Dagens Nyheters ledarsida tydligt. För vi befinner oss i ett läge där en liberal ledarsida, i en tid när Liberalerna sitter i regering, försvarar partilotterier, trots att Socialdemokraterna är den största vinnaren på det. Inte för att man försvarar Socialdemokraterna, det gör man inte, men för att liberalism handlar om försvaret av frihet och demokrati.

Det är liberalism på riktigt.

Till skillnad från vad Johan Pehrson och Liberalerna ägnar sig åt i egenskap av Jimmie Åkessons lydiga knähund.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan