Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Magdalena Andersson är under attack

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Magdalena Andersson är arg. Det budskapet ska nu sättas i det svenska folkmedvetandet har högern bestämt sig för. Så efter söndagens partiledardebatt har det mantrat upprepats otaliga gånger. Arga Andersson. Det är sexism. Inget annat. Det är samma typ av sexistiska kampanj som Hillary Clinton fick möta när hon utmålades som "Crooked Hillary" av Donald Trump.

I Sverige är fortfarande det värsta du kan vara som kvinna arg.

Magdalena Andersson attackeras hårt från högern. Men klarar av att försvara sig.

Bild: Anders Wiklund/ TT

Magdalena Andersson har, i likhet med andra kvinnor, levt med den här skiten hela livet. Men sexism som politisk metod trodde nog många av oss 2023 i Sverige var lite för ovärdigt att ägna sig åt.

Annons

Annons

Men Moderaterna motbevisar det.

Arga Andersson. Det är sexism. Inget annat.

Sedan söndagens debatt har hon attackerats konstant. Men Magdalena Andersson gjorde en strålande insats. Det är också naturligtvis ett av skälen till den politiska verkanselden som just nu avfyras.

Andersson lyfte Ulf Kristersson skattesänkningar för de rikaste, utsorteringen av misshagliga tjänstemän och en rad andra viktiga punkter som belyser brunhögerns mörkaste hörn. Sådant går inte för sig. Det är uppenbart.

Trots att det är viktigt för demokratin att visa vad som faktiskt pågår i detta nu. Vilken politik regeringen driver och vilka beslut de fattar.

Högerdebattörer försöker till och med sätta bilden av att Andersson Trumpifierar den politiska debatten. När bara påståendet i sig visar tydligt att det är högern som Trumpifierar debatten. Någon högerpartist frågade sig till och med när vänsterns sympatisörer kommer storma riksdagen. Den som har varit på en socialdemokratisk valvaka eller ett torgmöte någon gång vet att risken för en stormning av riksdagen är exakt noll. Det där är inte ett gäng som kommer storma något över huvud taget. De blir glada av saker som reformer och kompromisser.

Ska vi vara rädd för några anhängare över huvud taget är det Sverigedemokraternas sympatisörer. Det är de som gång på gång döms i domstol för hot, ofredande och andra brott mot vänsterrepresentanter. Det är Sverigedemokraternas partirepresentater som inte drar sig för att elda under sina väljares vrede och misstro. Det är SD-anhängarnas hat som landar i nyhetsredaktionernas inkorgar varje dag.

Så ser verkligheten ut. Även om högern nu attackerar Magdalena Andersson och utmålar vänstern som ett hot.

Gå inte på den brunblå lögnen.

Den väg de gett sig in på är mycket, mycket farlig.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan