Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Borde vi inte tagit emot judar som flydde Hitler?

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

"Utvecklingen har inte skett av slump, utan är resultatet av ett decennier långt enträget politiskt övergrepp på det svenska samhället och svenska folket. Politikernas dröm om ett mångkulturellt Sverige har prioriterats framför allt annat, och har i dag blivit till folkets mardröm."

Så heter det i debattinlägget Jimmie Åkesson fick publicerat i lördags i Expressen.

Förlåt. Men vilken dynga.

Jimmie Åkesson tycker att vi utsatts för ett övergrepp. Jimmie pratar inte för alla svenskar.

Bild: Pontus Lundahl/TT

För det första är migration inte ett övergrepp. För det andra handlar det inte om något som sker för att förverkliga "politikers" (Jimmie är själv politiker, men ok) drömmar om ett mångkulturellt Sverige. Det är inte heller något som bara hänt under några få decennier. Människor har alltid kommit till Sverige.

Annons

Annons

Människor som kommer till Sverige har gjort det för att de flytt förtryck, krig och svält. De har inte kommit för att Sverige är så fantastiskt, utan för att de inte sett några andra val. Oavsett om det handlat om flykt från religiöst förtryck i Iran, kriget på Balkan eller kriget i Syrien.

Menar Jimmie Åkesson att vi inte skulle ha tagit emot de judar som kom till Sverige på flykt undan Hitler? Eller de norrmän som flydde till oss under andra världskriget?

Det är vad som står i hans debattinlägg, så vi kan bara utgå ifrån att det är vad Jimmie Åkesson menar.

Jimmie Åkesson skräder inte orden på Expressens debattsida:

"Att vända samhällsutvecklingen kommer inte att vara lätt. Det kommer att ta flera år och kräva kraftfulla politiska åtgärder, men vi är redo att göra det som krävs. Sverige måste nu göra upp med det mångkulturella experimentet."

Sverige har skrivit under FN:s flyktingkonvention och en rad andra juridiska dokument som ger människor rätt att söka asyl i Sverige. Det handlar inte om några drömmar om mångkulturalism utan om ren anständighet och global solidaritet. Sådant Sverige, innan Jimmie fick styra regeringen, var känt för.

Jimmie Åkesson tycks också helt ignorera att Sverige varit ett land som 1 miljon lämnade för vad som inte alls är särskilt länge sedan. Därför att det då var vi som behövde söka efter en utväg från bland annat missväxt.

Annons

Annons

Hur länge tänker Ulf Kristersson hålla på så här? Delar han också Jimmie Åkessons inställning? Borde Sverige inte ha tagit emot judiska flyktingar?

Jimmie Åkessons retorik har förråats sedan han fick makten över regeringen.

Högerns försvarare säger att den politiska vänstern överdriver när man säger att Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin.

Men om ni inte tror på vänstern, bör såväl brunhögern som deras väljare tro på Jimmie Åkesson?

Och enligt Jimmie Åkesson har Sverige utsatts för ett övergrepp. Steget därifrån till att i likhet med de svenska högerextremisterna och nazisterna börja peka ut landsförrädare som ska straffas är inte särskilt långt.

Självklart är Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson ett hot mot demokratin.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan