Annons

Annons

Annons

Peter Gustavsson

ledare socialdemokratisk

Peter Gustavsson
Dragqueens först – knäcka facket sen

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

På måndagskvällen den 8 maj fick Björn Söder feeling. SD-politikern satte sig och knappade ihop en krigsförklaring på Twitter:

”Kulturkriget har börjat. Och nu ska konservatismen vinna. Den dekadenta vänsterns kulturpolitik ska snart vara ett minne blott. Allt för länge har den varit förhärskande som ett resultat av ohämmat socialistiskt inflytande och en kastrerad borgerlighet. Men nu är det slut.”

SDs attacker kommer inte begränsa sig till sagostunder med dragqueens.

Bild: Foto:BJÖRN LARSSON ASK Code 3009

Den tidigare andre vice talmannen är inte ensam bland sina SD-kollegor om att vilja gå ut i krig mot det han uppfattar som dekadens. Bara i Gävleborg har det hänt två gånger under ett halvår.

Annons

Annons

Först när regionfullmäktiges ordförande, riksdagsledamoten Mattias Eriksson Falk (SD) stoppade det luciatåg som Bollnäs folkhögskolas elever skulle ha hållit för regionpolitikerna. Orsaken var att tåget skulle ha letts av en person som uppfattar sig som en ”hen”.

Och sedan när den tilltänkte nye ordföranden för Länsmuseet i Gävleborg Roger Hedlund (SD) i februari tillkännagav att museet nu skulle sluta ”sudda ut vår kultur och historia”. Utan att kunna förklara på vilket sätt detta utsuddande skulle gå till, där han gick omkring på museet bland svenska flaggor, drakskepp och bygdefotografier.

Dessa båda politiker har fått mycket kritik, och Hedlunds utnämning stoppades. Men det här är inte några engångsföreteelser.

Under den senaste partiledardebatten ägnade Jimmie Åkesson (SD) stor energi åt att fördöma bibliotek som ordnar sagostunder med dragqueens. Det är vad som är viktigt för honom, när allt fler ensamstående mammor nu tvingas äta barnens rester till middag för att de inte har råd med mat till sig själva.

SD har gjort Ulf Kristersson (M) till statsminister, och vartenda öre i statsbudgeten har förhandlats med Jimmie Åkessons parti. När vårdköerna växer och skolan inte har råd att anställa lärare, är SD-politikerna ansvariga.

Så det kanske inte är så konstigt att de vill prata om något annat.

Annons

I valrörelsen släppte tankesmedjan Timbro rapporten ”Kommandohöjderna”, som beskriver hur arbetarrörelsens inflytande över samhället ska minskas. Rapporten handlar om att försvaga facket genom att försvåra sympatiåtgärder, riva upp lagar om fackligt inflytande på jobbet och göra a-kassan statlig. Hyresgästföreningen, ABF och PRO pekas också ut som organisationer som är skadliga för samhället och ska få sin finansiering indragen.

Annons

Rapporten skrevs av Adam Danieli, som idag är politiskt sakkunnig åt justitieminister Gunnar Strömmer (M). Och nu förbereds genomförandet av rapportens huvudförslag – att förbjuda politiska partier från att driva lotterier. Näringsutskottets ordförande Tobias Andersson (SD) gör ingen hemlighet om att syftet är att ”dra åt pengakranen” för Socialdemokraterna.

Det går fort nu. Universitet och högskolor rasar över beslut som ökar den politiska styrningen. Och förslag har lagts om att öka den politiska styrningen över studieförbund och folkhögskolor.

”Nu ska konservatismen vinna” skrev Björn Söder. De som vill något annat, gör nog bäst i att organisera sig.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan